republikein BRUZZ 1545

Republikein in Brussel: ‘Weinig mensen zullen blij zijn na de verkiezingen in de VS’

Filip Van Der Elst
© BRUZZ
02/11/2016

De Democratische partij van Hillary Clinton is erg actief in Brussel, maar minder bekend is dat er ook een conservatieve vertegenwoordiging in Brussel bestaat. Erg blij zijn die ‘Republicans Overseas’ niet met hun presidentskandidaat, geeft voorzitter Mike Kulbickas toe. “Met Trump is er weinig hoop, maar met Clinton is er helemaal geen hoop. Ja, hij is een sleazebag, maar zo hebben er al meer in het Witte Huis gezeten.”

Anders dan de ‘Democrats Abroad’, die meer dan tweeduizend leden tellen, zijn de ‘Republicans Overseas’ niet formeel gelinkt aan de - in hun geval Republikeinse - partij. “Het draait ons om conservatieve principes. We promoten die en we verspreiden informatie over thema’s en onze mening daarover,” vertelt Kulbickas. “We proberen ook niet-Amerikanen in Europa uit te leggen waar wij voor staan. Dat is nodig, want er doen heel veel foute stereotypes de ronde. ‘Rechts’ of ‘conservatief’ krijgt hier een heel andere invulling dan in de VS.”

‘Republicans Overseas’ is een pak kleiner dan ‘Democrats Overseas’: gemiddeld telt de groep tussen de dertig en de zestig leden. Dat wil niet zeggen dat er geen Republikeinen in België zijn. “De meeste Republikeinen in België zijn actief in het leger of de DOD (Department of Defense, red.). Dat gaat om grote aantallen, maar zij mogen niet politiek actief zijn. Toch stemmen ze meestal wel Republikeins.”

Bij de ruime Amerikaanse expatgemeenschap in de Brusselse zakenwereld vindt de organisatie weinig weerklank, want die mensen stemmen hoofdzakelijk Democratisch. “Dat komt vooral door het enorme verschil in politieke cultuur tussen Europa en de VS,” legt Kulbickas uit. “Het politieke klimaat in Europa is veeleer links dan rechts. Amerikanen met rechtse sympathieën zijn er in Europa doorgaans veel minder open over. Als Amerikaan in België is het gewoon veel eenvoudiger om geapprecieerd te worden als je Democraat bent en voor Hillary Clinton stemt. Want we weten dat negentig procent van de Belgen en de Europeanen liever Clinton als president heeft.”

Laatste keuze
De presidentsverkiezingen in het thuisland zijn ook binnen de ‘Republicans Overseas’ voer voor discussie. De mening over de Republikeinse kandidaat Donald Trump lopen ver uiteen. “Er zijn maar heel weinig Republikeinen in België die zich openlijk durven uit te spreken voor hem. Ik zeker niet: van alle kandidaten van de Grand Old Party was hij mijn laatste keuze.”

Maar het is dus Donald Trump geworden. Volgens Kulbickas is er een goede kans dat hij de nieuwe president wordt: “Om de simpele reden dat mensen hem keer op keer afschrijven, en steeds weer bewijst hij hun ongelijk. Dit is geen toeval meer. Hij is geen Superman, hij is geen genie, maar hij is wel een fenomeen. Hij speelt goed in op het gevoel van de gewone man die zijn buik vol heeft van de elite die zegt hoe ze moeten denken.”

Het is duidelijk dat geen van beide persoonlijkheden op zijn goedkeuring kan rekenen. “De ene kandidaat is een door de wol geverfde traditionele politica, de andere is helemaal geen politicus. Clinton zegt veel dingen waarvan ze zelf weet dat ze ze niet kan realiseren, gewoon om er stemmen mee te winnen. Haar enige drijfveer is een honger naar macht. Aan de andere kant heb je Trump: hij is de combinatie van een keiharde zakenman en een showman à la P.T. Barnum. Hij provoceert om zich te kunnen onderscheiden van de rest.”

Het minste kwaad
“Op 9 november zal één van die twee wakker worden als de nieuwe president. Het zal erop aankomen om de president van ‘het minste kwaad’ te verkiezen,” klinkt het ietwat treurig. Kulbickas wil niet luidop gezegd hebben dat zijn stem naar Trump gaat, maar verkiest hem toch duidelijk boven Clinton. “Clinton heeft meerdere misdrijven gepleegd, zoals geclassificeerde documenten vernietigen (hij verwijst naar het e-mailschandaal rond Clinton, red.), alleen zijn die nauwelijks onderzocht. Trump is een echte sleazebag, zonder enige twijfel. De vraag is: wat is het ergste? Er hebben in het verleden nog wel vaker sleazebags in het Witte Huis gezeten, van beide partijen trouwens. Dat is niets nieuws, maar iemand die onethisch en zelfs crimineel gehandeld heeft president maken? Daar trek ik de grens,” zegt Kulbickas. “Bovendien neemt Trump af en toe conservatieve standpunten in, en dat is al beter dan Clinton, die zich op geen enkele manier conservatief toont.”

De leider van de ‘Republicans Overseas’ is niet erg tevreden over de verkiezingen van 2016. “Dit schouwspel is als Game of Thrones versus The Apprentice: een machtsspel in de Democratische partij en één grote show bij de Republikeinen. Het is zelfs pijnlijk om erover na te denken. Ik hoop vooral dat het snel voorbij is (lachje). Ik denk dat er enorm weinig mensen blij zullen zijn na deze verkiezing.”

Hij vreest dat die strijd en de interne problemen van de Republikeinse partij ook in zijn eigen organisatie sporen zullen nalaten. “Als Trump ook echt het gezicht van de Republikeinse partij zal bepalen, dan hebben we een probleem. Dat betekent dat hij moet veranderen, of dat wij een nieuw onderkomen moeten zoeken.’

Hellhole
Trump liet zich in het verleden niet bepaald positief uit over Brussel. Hij noemde de stad in de nasleep van 22 maart een “hellhole”. Kulbickas schiet meteen in de lach wanneer we het thema ter sprake brengen. “Natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Brussel is een geweldige plek om te leven, en ik kan alleen maar goede dingen zeggen over deze stad en haar inwoners. Ik heb hier veel vrienden en de meeste Brusselaars proberen van de wereld een betere plaats te maken.” Toch begrijpt hij waar de uitspraak van Trump vandaan komt: “Het is een overdrijving waarmee hij de aandacht wil trekken. Enkele aanslagen zijn in Brussel beraamd, en dat verdient wel een discussie.”

Kan Trump uitgroeien tot een goede president? “Er is weinig hoop met Trump, maar er is tenminste hoop. Met Hillary Clinton is er helemaal geen hoop,” zucht Kulbickas. Hij hoopt dat Trump een parcours zoals Ronald Reagan kan afleggen. “Ook hij was niet bepaald populair bij het establishment van de partij. Reagan ging vol voor zijn overtuiging, los van wat de partijtop daarvan dacht. Men heeft allerlei doembeelden over hem verspreid toen hij presidentskandidaat was, maar die zijn nooit uitgekomen. Over Trump zegt men nu gelijkaardige dingen. Voor alle duidelijkheid: Reagan was een veel slimmere man dan Donald Trump, maar ik hoop dat Trump in de spiegel kan kijken en beseffen dat het tijd is om op te groeien. Of een man van zeventig jaar plots kan veranderen? Ik heb er mijn twijfels bij,” besluit Kulbickas.

Amerikaanse verkiezingen in Brussel

Op 8 november trokken de Amerikanen naar de stembus en werd Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika en als opvolger van Barack Obama verkozen. Hoe beleefden de Amerikanen in Brussel en de Brusselaar de verkiezingen? Dat kan je hier volgen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Amerikaanse verkiezingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni