Reynders bereid tot humanitaire hulp voor gevangen journalist

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/08/2017

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bereid om de Franse freelancejournalist Loup Bureau ‘humanitaire steun’ te verlenen. Bureau werd op 26 juli aangehouden door de Turkse autoriteiten op verdenking van banden met Koerdische Syriëstrijders. Bureau ontkent elke vorm van betrokkenheid en wordt daarin gesteund door de Brusselse journalistenschool Ihecs waar hij bijstudeert.

Eind vorige maand werd de Franse freelancejournalist Loup Bureau door de Turkse autoriteiten aangehouden in Habur, op de grens tussen Turkije en Irak. De 27-jarige Bureau was aanwezig in de regio om er een reportage te actualiseren over de strijders van de Volksbeschermingseenheden YPG. Die begon hij enkele jaren geleden in opdracht van de Franse tv-zender TV5 Monde.

‘Banden met Koerdische Syriëstrijders’
De Turkse regering beschouwt de Koerdische YPG, net als de iets bekendere PKK-groepering, echter als een terroristische organisatie en belemmerde dan ook het werk van Bureau. Toen die laatste besloot zijn reportage stop te zetten, werd hij door de Turkse ordediensten aangehouden ‘op verdenking van terroristische activiteiten met Koerdische Syriëstrijders’.

Bureau verbleef vervolgens vijf dagen in voorlopige hechtenis alvorens te verschijnen voor een Turkse rechter. Hoewel de Fransman duidelijk maakte dat zijn aanwezigheid in de regio enkel professionele doeleinden had, oordeelde de rechter dat Bureau ‘deel uitmaakte van een gewapende terroristische organisatie’.

‘Absurde gedachtegang’
Voor Jean-François Raskin, de directeur van de Brusselse journalistenschool Ihecs waar Bureau bijstudeert, zijn de aantijgingen onbegrijpelijk. “Onze student is gespecialiseerd in de Arabische wereld en spreekt de taal ook vloeiend, maar die kennis deed hij enkel op uit pure interesse in de regio.”

“Bureau is al jaren actief in de journalistieke wereld en heeft in die tijd nooit enige vorm van politieke ambitie getoond. Dat Turkije hem nu dus linkt aan een politiek geïnspireerde organisatie is een absurde gedachtegang.”

'Journaliste, pas terroriste'
De laatste dagen worden heel wat initiatieven genomen om de situatie van Bureau aan de kaak te stellen. Zo is er een Facebookgroep opgericht ter ondersteuning van de journalist en werd er ook een petitie gestart die de vrijlating van de Fransman eist.

Een aantal studentenverenigingen en de directie van Ihecs schreven ook een open brief aan de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) met de vraag deze situatie niet langer ongemoeid te laten. Reynders gaf gehoor aan de oproep en nam reeds contact op met de Franse regering.

Verder liet de minister weten dat consulaire bijstand evenwel niet tot de mogelijkheden behoort. "Aangezien Loup Bureau Frans staatsburger is, kan België hem geen consulaire bijstand verlenen, maar eventueel wel humanitaire bijstand", klinkt het.

Lange procedureslag mogelijk
Martin Pradel, de advocaat van Bureau, hoopt dat de beschuldigingen aan het adres van Bureau snel weer worden ingetrokken. “Elke journalist heeft het recht om zijn werk uit te oefenen en moet daar ook de toestemming voor krijgen”, aldus Pradel.

De advocaat vreest echter dat de Turkse regering op zoek is naar andere redenen om zijn cliënt te vervolgen, wat hij afleidt uit de plannen om Bureau over te plaatsen naar een andere gevangenis in het oosten van het land.

Pradel werkt momenteel samen met een Turkse collega die om de twee dagen in contact staat met Bureau. Een mogelijke verhuis zou dat contact evenwel bemoeilijken en bijgevolg een snelle vrijlating onmogelijk maken. Een langdurige procedureslag is dus zeker niet uitgesloten.

Turkije staat op de 155e plaats, op 180 landen, in het persvrijheidsklassement van Reporters zonder Grenzen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni