© jpbatiste

Sans-papiers tewerkgesteld bij renovatie metrostation Kunst-Wet

YP
© BRUZZ
17/02/2017

Illegale arbeiders werkten via onderaanneming mee aan de renovatie van metrostation Kunst-Wet in 2015. Dat meldt BX1. Opdrachtgever Beliris zette de samenwerking meteen stop nadat de overtreding werd vastgesteld. "Deze vorm van sociale dumping toont de excessen van onderaanneming en de kwetsbaarheid van werknemers aan", stelt vakbond CSC aan onze redactie.

"Gewetenloze werkgevers maken gebruik van het systeem van onderaanneming en de achterpoortjes in de wet om arbeiders zonder papieren uit te buiten", stelt Eva Maria Jiménez Lamas van vakbond CSC. "Ze laten ze werken voor een hongerloon en in omstandigheden die niet voorzien in de bescherming van de werknemers op de werkplek of vergoeding in geval van ongeval of ziekte."

Dit was volgens Mohammed ook het geval op de werf van Kunst-Wet. Hij is één van de illegale arbeiders die er werd tewerkgesteld. "De arbeidsomstandigheden waren erg moeilijk, omdat onze voorman misbruik van ons maakte en ons constant onder druk zet", vertelt hij. "Bovendien kregen we als mensen zonder papieren geen bescherming: we moesten een keer 5 à 6 meter diep graven om een machine te installeren waaronder we vervolgens bedolven werden. We zaten vast in een piepkleine ruimte waar we amper lucht kregen."

'Geïsoleerd geval'
Beliris, de opdrachtgever voor de renovatiewerken, zette de samenwerking met de onderaannemer meteen stop nadat de overtreding werd vastgesteld. "Het gaat om een geïsoleerd geval", zegt woordvoerster Elien Deswaef aan BRUZZ. "We hebben er wel lessen uit getrokken, want de werfcontroleur let nu dagelijks op de vordering van de werf, maar ook op de werkomstandigheden."

Daarnaast heeft Beliris ook stappen gezet om de bescherming van arbeiders beter te garanderen. "Onze werfcontroleurs en projectleiders volgens jaarlijks opleiding om bijvoorbeeld zwartwerk te herkennen", legt Deswaef uit.

Sociale dumping
Vakbond CSC kadert dit voorval binnen het bredere fenomeen van sociale dumping. "We vragen minster-president Vervoort (PS), minister van Werk Gosuin (Défi) en minister van Mobiliteit Smet (SP.A) om het op te nemen voor arbeiders die uitgebuit worden en sociale dumping een halt toe te roepen", stelt Lamas. "Een mogelijke oplossing is het om de toegang tot de arbeidsmarkt te koppelen aan het recht om te blijven."

"Waarom staat het systeem toe dat ik word uitgebuit maar weigert het om mijn werk en mijn situatie te erkennen?", besluit Mohammed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni