Schaarbeek stelt stemming over Eandisdeal uit

SDR, SDS
© BRUZZ
29/09/2016

De gemeente Schaarbeek zou normaal woensdagavond stemmen over de deal van Vlaams distributienetbeheerder Eandis, maar heeft die stemming op vraag van Nederlandstalig gemeenteraadslid Quentin Van den Hove (Open VLD) en schepen Adelheid Byttebier (Groen) uitgesteld. Ze vragen de algemene vergadering van Eandis uit te stellen om meer uitleg te krijgen over de deal, en ze zullen mogelijk ook tegenstemmen: 'Wij vrezen een financiële aderlating.'

Veel tegenstand kregen Van den Hove en Byttebier niet toen ze bezwaar maakten tegen de stemming over de Eandisdeal: "De Franstalige gemeenteraadsleden weten niet waarover het gaat, er is tot nu toe nog maar één artikel in de Franstalige pers over verschenen", zegt Vandenhove aan BRUZZ. "Ze weten niet wat er op het spel staat", vult Byttebier aan.

Maar de Vlaamse media hebben evenzeer gemist dat er ook Brusselse gemeenten mee mogen stemmen. Schaarbeek heeft stemrecht op de algemene vergadering van Eandis, net als vijf andere Brusselse gemeenten: Jette, Evere, Brussel-Stad, Sint-Joost en Ganshoren.

Dat is een erfenis uit het verleden, toen de gewestgrens nog niet zo'n muur was en intercommunales over de 'grenzen' heen bestonden. De zes Brusselse gemeenten hebben zo nog altijd aandelen in de Vlaamse intercommunale Sibelgas, die instaat voor de distributie van gas en elektriciteit in vijf gemeenten in de Rand en één van de zeven intercommunales achter Vlaams netbeheerder Eandis is.

Voor de duidelijkheid: Sibelgas (Vlaams) is wat anders dan de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga, die ooit ontstond uit het samengaan van drie intercommunales. Die is financieel gezond en heeft geen deals met Chinese bedrijven op stapel staan, zegt haar woordvoerder Philippe Massart.

'Eisen 4 procent dividend'
In de Schaarbeekse gemeenteraad werd woensdagavond beslist dat gemeenteraadslid Quentin Van den Hove het mandaat krijgt om de gemeente in de algemene vergadering van Eandis te vertegenwoordigen.

Schepen Byttebier is opvolgster: "Wij stellen ons serieuze vragen over de clausule/statutenwijziging die het Chinese bedrijf State Grid vraagt. Als ze geen 4 procent dividend per jaar kunnen uitkeren, kunnen ze via die clausule uittreden en moeten de deelnemende gemeenten ook nog eens een boete betalen. Wij vrezen een financiële aderlating."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni