dakloze BRUZZ 1552

‘Scheld schulden van daklozen kwijt’

Sara De Sloover
© BRUZZ
21/12/2016

Steeds meer Brusselaars zitten in de schulden, kopte BRUZZ twee weken geleden. 'De meeste daklozen hebben serieuze schulden. Sommigen zijn door die schulden op straat beland,' zegt Laurent d’Ursel, de voorzitter van Doucheflux, een organisatie die ijvert voor daklozen en in maart voor hen een groot dagcentrum in Anderlecht opent. 'Dat ze die schulden nooit kunnen terugbetalen, houdt hen vaak op straat.'

“We hebben het een keer van dichtbij meegemaakt. Bij iemand die dankzij ons een woning had gevonden, stond de deurwaarder een week later al op de stoep om alles op te eisen,” vertelt d'Ursel.

Doucheflux is op zijn website een petitie gestart om, net als in Kroatië, de schulden van daklozen en andere heel erg arme mensen kwijt te schelden. “Het gaat hier niet over enorme bedragen, 5.000 euro misschien, maar voor iemand die op straat leeft, is dat een onmogelijke schuldenberg. De kans dat ze ooit effectief betalen, is heel klein. Zou het dan niet beter zijn om die schulden, die puur economisch niet zo veel meer waard zijn – omdat ze waarschijnlijk nooit afgelost zullen worden, en het beheer ervan ook geld kost – kwijt te schelden?”

Alimentatie
“Uitstaande schulden kunnen levens verwoesten en mensen levenslang op straat houden. Soms kan een schikking met de schuldeisers worden getroffen, maar er zijn ook schulden die nooit opgeheven kunnen worden. De belangrijkste daarvan is de alimentatie.”

ursel BRUZZ 1552
“Een dakloze met alimentatieschulden kwam vroeger geregeld bij Doucheflux langs. We hebben van anderen gehoord dat hij ondergedoken is, omdat hij besefte dat hij nooit al zijn schulden met vertragingsinteresten zou kunnen betalen. Hij heeft een woning weten te vinden, in onderhuur waarschijnlijk, en heeft zijn leven aangepast om nooit meer op te vallen, nooit in aanraking te komen met de politie.”

“Het is geen toeval dat net alimentatie niet kan worden kwijtgescholden: de wetgever heeft de rechten van het kind willen beschermen. We begrijpen dat dat extreem delicaat is, en we pleiten daarom alleen voor een kwijtschelding van schulden voor mensen die in de allerprecairste omstandigheden leven.”

Kroatië
“Net daarom zijn we blij met het voorbeeld van Kroatië. Niet bepaald het rijkste EU-land, en toch heeft het in 2015 de schulden kwijtgescholden van de 60.000 allerarmste inwoners, onder een paar voorwaarden. De grote kwijtscheldingsoperatie kostte Kroatië 0,01 procent van het bruto binnenlands product.”

“Het idee van schulden kwijtschelden is niet revolutionair. Een faillissement is een vorm van schuld die nooit terugbetaald wordt. Het gebeurde ook al bij grote banken, via kapitaalsinjecties na de financiële crisis. Waarom kunnen we dat dan niet doen voor de allerzwaksten in onze maatschappij?”

“Dat we de schulden van daklozen zouden kwijtschelden, gaat anderen niet aanmoedigen om schulden te maken. Alleen mensen in grote financiële, juridische en soms ook psychologische problemen zouden in aanmerking komen. Mensen zonder inkomen of met een leefloon, dat zoals u weet onder de armoedegrens ligt. Daklozen die geen realistisch perspectief hebben op een baan in een tijd waarin zelfs mensen met een universitair diploma moeilijk werk vinden, zeker als ze niet meer piepjong zijn.

“De maatregel zou weinig kosten, omdat daklozen hun schulden toch niet kunnen betalen. En als hun uitstaande schulden zijn uitgewist, kunnen ze weer met een schone lei beginnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni