© Sofie Peeters

Seksismewet lijkt lege doos: drie klachten in 2015

SDS
© BRUZZ
02/01/2017

In 2015 werden in Brussel slechts drie klachten bij de politie neergelegd op basis van de ‘antiseksismewet’, die sinds mei 2014 bestaat. Alle drie de klachten werden geregistreerd in de politiezone Zuid – en nadien geseponeerd door het parket. De wet die na ‘Femme de la Rue’ gecreëerd werd om seksisme aan te pakken, lijkt daarmee voorlopig een lege doos.

Het was federaal parlementslid – en Molenbeeks burgemeester – Françoise Schepmans (MR) die wilde weten hoeveel klachten in Brussel op basis van deze wet zijn neergelegd. In zijn antwoord laat binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) weten dat dat er maar drie waren, alle drie in de zone Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis). Onder de antiseksismewet kunnen daders in theorie celstraffen van 1 maand tot 1 jaar oplopen, of boetes tussen 50 en 1.000 euro.

“Het gaat om twee klachten uit 2015, en één uit juli 2016”, zegt Marie Verbeke, de woordvoerster van de politiezone Zuid, aan BRUZZ. “In het laatste geval was een klacht ingediend tegen een onbekende man die zowel tegen vrouwen, Vlamingen als blanken fulmineerde, maar verdwenen was tegen dat de politie aankwam.”

Een van de twee andere klachten ging over een conflict tussen een huurder en een verhuurder, waarbij de huurder een man eiste bij de afhandeling van de waarborg. Hij herhaalde dat later ook tegen de (mannelijke) politieagenten die hem ondervraagden. Verbeke: “In de laatste zaak discussieerden een man en een vrouw over het gebruik van een voetbalterrein, toen de man zei: “Ik wil niet praten met ‘femmes connasses’ (kutwijven, red.).” De twee zaken werden allebei zonder gevolg geklasseerd, laat het Brusselse parket weten.

Strafwetboek in plaats van antiseksismewet
Er zijn dus weinig aangiftes. In de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene bijvoorbeeld is in 2015 geen enkel proces-verbaal op basis van de antiseksismewet geregistreerd. “Maar we hebben wel ongeveer tweehonderd aangiftes van ‘Femme de la Rue”-achtige situaties gehad”, benadrukt woordvoerder Christian De Coninck. “Het merendeel daarvan waren vrouwen, maar soms ook mannen, die beledigd of achtervolgd waren. Iedere agent beoordeelt dan voor het proces-verbaal om wat voor inbreuk het gaat. Wij kozen altijd voor het Strafwetboek, de bestaande wetgeving over beledigingen en bedreigingen.”

"In een aantal gevallen kun je inderdaad kiezen of je iets kwalificeert als belediging of als seksisme", zei Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, aan BRUZZ toen de wet pas uit was.

"Een belangrijk verschil is wel dat onder de antiseksismewetgeving ook getuigen aangifte kunnen doen. De nieuwe wet kan ook andere aanstootgevende vormen van gedrag - zoals gebaren of achtervolgingen - strafbaar stellen, of op andere plekken dan op straat, zoals de werkvloer. Voorwaarde is dan natuurlijk dat de wet bekend wordt bij het grote publiek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Analyse

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni