Seksueel ongepast gedrag ook wijdverspreid in EU-instellingen

VT
© BRUZZ
23/10/2017

Van ongepaste opmerkingen tot seksuele aanrandingen, ook vrouwen die in EU-instellingen werken krijgen ermee te maken. Vooral het feit dat er veel oudere mannen in een machtspositie zitten werkt het onaanvaardbare gedrag in de hand.

Sinds de bekende Hollywood filmproducent Harvey Weinstein door tientallen vrouwen beschuldigd wordt van seksuele intimidatie en aanranding, getuigen heel wat vrouwen ook in andere kringen van seksueel misbruik onder de hashtag #MeToo. Nu duiken er ook verhalen op van vrouwen die in Europese instellingen werken. Dat schrijven The Sunday Times en Politico.

Die laatste riep vrouwen op om anoniem te getuigen over wantoestanden en kreeg naar eigen zeggen al 57 getuigenissen binnen. De verhalen gaan van ongepaste opmerkingen en berichtjes tot ongewenste aanrakingen. BRUZZ contacteerde drie Europese parlementsleden en kreeg telkens hetzelfde te horen: “het is jammer om te zeggen, maar het ligt bijna voor de hand dat zulke zaken ook hier voorkomen.”

‘Misbruik door oudere mannen in machtspositie'
“In deze omgeving zitten er veel oudere mannen in een machtspositie die vaak jongere vrouwen als assistenten aannemen,” zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). “Dat is echt een risico-omgeving.” Van Brempt voegt eraan toe dat ze gevallen kent van ongepast en grensoverschrijdend gedrag, maar het zelf nooit heeft meegemaakt. "Ik zit zelf in een machtspositie, dat kan een verklaring zijn," legt ze uit.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) beaamt wat Van Brempt zegt. “De Europese instellingen zijn daarin, jammer genoeg, niet anders dan andere werkomgevingen,” klinkt het. Zelf is ze al geconfronteerd geweest met grensoverschrijdend gedrag. “Het is verschillende keren gebeurd door verschillende personen,” legt ze uit. “Maar eigenlijk gaat het niet om wat er is gebeurd, maar wel om wat we eraan kunnen doen,” zegt ze. “Het is hoogtijd dat we deze problematiek aankaarten en ertegen handelen”.

Ook bij Hilde Vautmans (Open VLD) horen we hetzelfde verhaal. “Seksueel ongepast gedrag is van alle tijden en gebeurt dan ook overal,” zegt ze. “Ik ben blij dat er met deze hashtag (#MeToo, red.) eindelijk een taboe doorbroken is,” vervolgt Vautmans. “Wij als vrouwen moeten weerbaarder worden en durven zeggen ‘blijf met je poten van mijn lijf’.” Volgens haar ligt een deel van de verklaring ook bij het feit dat een groot deel van de parlementsleden afkomstig zijn uit Zuid- en Oost-Europa. “Daar gebeuren er nog zaken die hier al lang niet meer aanvaardbaar zijn.”

Campagne
Het probleem is blijkbaar al langer gekend in het parlement. Nog voor de MeToo-hashtag doorbrak, is er een campagne opgestart om het probleem aan te pakken. Onder de naam Zero Tolerance worden er brochures verspreid om slachtoffers te wijzen op de mogelijkheden om klacht in te dienen en om parlementsleden wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni