smet_fremault

Smet en Fremault winnen Brusselse armoedeprijs

© BRUZZ
17/10/2016

De Brusselse ministers Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH) hebben de prijs gewonnen voor de beste armoedebestrijdingsmaatregel. Die wordt ieder jaar uitgereikt door het Brussels Platform Armoede. De ministers worden in de bloemetjes gezet voor hun ‘Housing First’-initiatieven. "Dit is een mooie erkenning, maar er is nog veel werk aan de winkel."

Het Brussels Platform Armoede is een koepel van zeven verenigingen die zich inzetten voor armen in het Gewest. Ieder jaar rijkt het platform een prijs uit voor de beste én de slechtste beleidsmaatregelen inzake armoede. De selectie gebeurt door mensen die zelf in armoede leven.

Het motto voor de prijs was dit jaar ‘investeren in wonen = investeren in mensen’. Zowel de beste als de slechtste armoedemaatregel pasten dan ook binnen het thema huisvesting of dakloosheid.

Housing First
De prijs voor beste armoedebestrijdingsmaatregel 2016 gaat naar Pascal Smet, Brussels minister van Gezinsbeleid en Bijstand aan Personen, en Céline Fremault, Brussels minister van Huisvesting. De ministers worden gehuldigd voor het verderzetten en uitbreiden van het ‘Housing First’-principe in Brussel.

Volgens dat principe krijgt een thuisloze altijd eerst een dak boven zijn hoofd, en dan pas begeleiding. “Men erkent zo de autonomie, waardigheid en kracht van de dakloze in het hulpverleningsproces,” klinkt het bij het armoedeplatform.

De ministers beslisten om de bestaande Housing First-initiatieven verder te zetten ondanks de subsidiestop van de federale regering. Ze startten ook een nieuw initiatief op dat zich specifiek richt op daklozen in metrostations. De bedoeling is om elk jaar 50 daklozen op te vangen.

De kabinetten van de bewuste minister zijn blij met de prijs. “We vinden dat schitterend. Het is een erkenning van ons werk,” aldus Tina Martens van het kabinet-Smet. “We werken met een moeilijk publiek, maar we bewijzen dat het kan. Ook al blijft er veel werk aan de winkel.”

Sociale woningentekort
De prijs voor slechtste amoedebestrijdingsmaatregel gaat naar het al decennialang durende gebrek aan investeringen in sociale huisvesting in Brussel. Het platform hekelt hieromtrent het algemene gebrek aan inzet door álle Brusselse beleidsmakers.

“Meer dan 40.000 aanvragers wachten jarenlang op een sociale woning. De uitbreiding van de capaciteit is de verantwoordelijkheid van elke politieke partij die de afgelopen decennia en tot op vandaag deel uitmaakte van de Brusselse regering,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni