Leo Van Broeck BRUZZ 1531

Voor de tweede keer wordt een Brusselaar Vlaamse bouwmeester. KU Leuven-hoogleraar en architect Leo Van Broeck van het bureau Bogdan & Van Broeck heeft het de volgende vier jaar architecturaal voor het zeggen.

Het enthousiasme waarmee Van Broeck zijn visie toelicht laat vermoeden dat hij flink aan de boom zal schudden. Maar dat hij mensen in woontorens wil proppen, een uitspraak waarmee hij onlangs voor ophef zorgde, klopt niet. Van Broeck wil ook de fermette-bewoner au sérieux nemen. Op de vraag of hij een stedelijk architect is, antwoordt hij: “Ja, als u er bij neemt dat ik ook de dorpen wil redden.”

Vlaanderen is recordhouder files. “We moeten de dorpskernen verdichten,” zegt Van Broeck. “Het moeten opnieuw de mini-stadjes worden die ze altijd al waren, knooppunten van landbouw en natuur.”
Als de dorpen compacter worden, dan wordt openbaar vervoer voor de overheid ook minder duur. Dorpsbewoners moeten net om de hoek een bus kunnen nemen naar de dichtstbijzijnde stad, ook om na een avondje theater, film of restaurantbezoek weer thuis te geraken. “Stel u voor,” zegt Van Broeck, “dat de Italianen rond de Toscaanse dorpen verkavelingen zouden aanleggen, denkt u dat Toscane nog aantrekkelijk zou zijn?”

De maatschappelijke kost van het verkavelen is zeer hoog: “Een alleenstaand passiefhuis in een verkaveling heeft nog altijd een grotere ecologische voetafdruk dan een negentiende-eeuwse rijwoning in de stad. Een woning in een verkaveling kost de overheid 3.000 tot 4.000 euro per jaar, een woning in de stad 1.400 euro.”

De regelgeving inzake ruimtelijke ordening moet gewijzigd worden, maar Van Broeck weet dat dit niet zonder slag of stoot kan. “Ik ga de fermettebewoners overtuigen om in de dorpskern te wonen.”

Het bureau Bogdan & Van Broeck aan de Hooikaai is er sinds 2007. Opvallende projecten van het bureau zijn Port Sud, een maalderij aan de Demetskaai in Anderlecht die tot bedrijvencentrum is verbouwd, de studenten- en bezoekersverblijven U-residence aan de VUB en het verbouwen van een kantoorgebouw tot 130 appartementen aan de Steenkoolkaai. Op de vraag van de website architectura.be in 2010 wat zijn favoriete Vlaamse stad is, antwoordde hij: “Vlaams als datgene waartoe ik zou behoren? Ik voel me gewoon lid van de mensheid op planeet aarde, dus kies ik Brussel, dat voor mijn part ook een Waalse, Belgische, Europese en wereldstad is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni