Meerderheid en oppositie in Brussel-Stad zijn overeengekomen een werkgroep op te richten die klaarheid moet scheppen over alle mandaten en vergoedingen die bestuurders krijgen in alle structuren die rechtstreeks of onrechtstreeks afhangen van de Stad. Dat moet leiden tot een kadaster, schrijft de RTBF. Sommige politici combineren meerdere bestuursraden, maar zijn niet verkozen en dus zijn hun mandaten ook niet openbaar.

De werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen PS-SP.A en MR-Open VLD, maar ook de belangrijkste oppositiepartijen CDH, Défi en Ecolo-Groen. N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche hekelde in een tweet dat zijn partij als enige niet was uitgenodigd op het overleg over het kadaster.

N-VA als enige niet uitgenodigd op overleg over mandaten en vergoedingen in Stad Brussel. Ongetwijfeld veel te verbergen @YvanMayeur

— Johan Vd Driessche (@jvddriessche) 15 februari 2017

Het kadaster met daarin alle bezoldigingen en mandaten zal worden opgemaakt door de gemeentediensten.

Een heleboel stedelijke organen verlonen hun bestuurders, onder meer de vroegmarkt Mabru, de Brusselse Keukens, Bravvo, Jeunesse à Bruxelles, de expopaleizen en zijn afdelingen, de Berg van Barmhartigheid, de Brusselse baden, de omstreden informaticacel GIAL, huisvestingsmaatschappijen Brusselse Haard en Lakense Haard. Ook de Irisziekenhuizen waarin Brussel-Stad een zwaar aandeel heeft, geven een vergoeding, net als de intercommunales Brulabo, Sibelga, Vivaqua en haar afgeleiden.

Volgens de RTBF hanteren de belangrijkste instellingen van de Stad een zitpenning van 77,09 euro bruto per maand. De leden van de bestuursraden krijgen eenzelfde bedrag, voor één vergadering per maand. De leden van het permanente bureau krijgen een 'jaarlijkse forfaitaire vergoeding ter hoogte van maximaal 20 procent van het loon van een schepen': dus maximaal 19.419 bruto per jaar. In 2015 verdeelden de Brusselse Keukens wel meer dan 248.000 euro aan de veertien bestuursleden.

Er zijn verschillende namen die terugkeren in de bestuursraden of aan het hoofd van de verschillende stedelijke instellingen, vond de RTBF.

Bij de PS is onderwijsschepen Faouzia Hariche ook voorzitster van de Brusselse Keukens en de Iris-structuur. Haar kabinetschef Faten Alamat is lid van het dagelijkse bestuur van verschillende instellingen. Haar mandaten zijn niet openbaar momenteel, omdat zij niet verkozen is.

Hetzelfde geldt voor Michel Barnstijn (PS, ex-Ecolo) die in de bestuursraad zit van het OCMW en de vzw Convivence. Hij is ook voorzitter van Mabru en bestuurder van de Brugmann- en Sint-Pietersziekenhuizen. Barnstijn is daarbovenop nog gedelegeerd bestuurder van het Sociaal Immobiliënkantoor (SIKB) van de stad, én van zijn eigen immoagentschap Marianne Immo. Omdat Barnstijn niet verkozen is, heeft hij sinds 2007 geen enkele verklaring van mandaten meer neergelegd, laat Cumuleo weten.

'Cumulards'
Pascale Peraïta (PS) is tegelijk voorzitster van het OCMW en het Sint-Pietersziekenhuis en bestuurster bij Bordet. In 2015 had zij 12 mandaten waarvan er zeven bezoldigd waren, meldde Cumuleo. Ook in 2014 had ze er nog 26, waarvan 12 bezoldigd waren, daarmee was ze toen gewestelijk cumulkampioen.

Bij de MR zijn de belangrijkste 'cumulards' Jacques Oberwoits (10 betaalde mandaten op 13) en Clémentine Barzin (19 mandaten, waarvan 13 bezoldigd). Het Brusselse gemeenteraadslid David Weytsman heeft 15 mandaten, waarvan er 10 bezoldigd zijn, naast zijn job als kabinetsmedewerker van federaal minister Bellot.

Sinds de vorige legislatuur neemt de Stad ook leden van de oppositie op in de bestuursorganen van haar instellingen, merkt de RTBF nog op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni