Stad Brussel zal bedelen niet verbieden (en kijkt naar andere beleidsniveaus)

FVDE
© Belga
24/04/2017

Om het probleem van bedelarij aan te pakken, zou het Brussels Gewest de winteropvang moeten uitbreiden naar de rest van het hele jaar. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur (PS) gezegd op de gemeenteraad van Brussel-Stad. Mayeur herhaalde verder dat de Stad het bedelen niet kan verbieden, iets wat de oppositie betwijfelt. Gemeenteraadslid Dominique De Backer pleit dan weer voor actie van zowat alle betrokken instanties: het Brusselse stadsbestuur, de federale regering, het parket én het openbaar vervoer.

Onder meer Bianca Debaets (CD&V) legde Mayeur het vuur aan de schenen over de vele bedelaars, die in het stadscentrum regelmatig voor overlast zorgen. Haar aanklacht op BRUZZ zorgde voor felle reacties, onder meer van schepen Ans Persoons (SP.A), die vindt dat de stad moet blijven optreden tegen agressieve bedelaars en criminele netwerken, maar dat er ook en vooral moet gewerkt worden aan duurzame oplossingen, opvang, herintegratie en huisvesting.

Op de gemeenteraad pleitte Debaets er opnieuw voor om harder op te treden. "Ik heb nooit gezegd dat die mensen aan hun lot moeten overgelaten worden, en ik pleit er ook voor dat die mensen hulp krijgen van gespecialiseerde diensten", verduidelijkte ze. "Maar er moet wel iets gedaan worden aan de overlast, die er nu wel degelijk is. De handelaars klagen daar steen en been over."

Mayeur voelde zich niet verantwoordelijk: "Ik weiger mee te gaan in de logica dat dit uitsluitend een probleem is voor de politie", aldus de burgemeester in zijn repliek. "Nogal wat bedelaars die elk jaar opduiken, zijn Roma. Zij verblijven in de winteropvang, maar blijven ook daarna in de stad rondhangen, vaak in precaire omstandigheden, maar zij weigeren elke vorm van hulp."

'Uw regering doet niets na de winterperiode'
De burgemeester kaatste de bal meteen terug naar Debaets. "Ik vind het opvallend dat u hierover kritiek geeft, terwijl u wel staatssecretaris bent in de gewestregering. Maar uw regering doet buiten de winterperiode ook niets om ons te helpen met dit probleem. Eenmaal de winter voorbij is, sluiten de opvangcentra van het winterplan, en staan zo'n duizend mensen 's nachts op straat. Sommigen daarvan nemen hun toevlucht tot de bedelarij." Mayeur verwerpt de verantwoordelijkheid voor het probleem: "Het is niet de schuld van de Stad Brussel dat ze daar staan. Er moet een globale visie komen op wat er met Roma moet gebeuren."

Debaets was niet onder de indruk: "Er zijn nog tal van andere voorzieningen buiten de winteropvang. Bovendien houdt uw uitleg geen rekening met het probleem van georganiseerde bendes, die bedelaars 's ochtends afzetten en 's avonds terug komen oppikken. En het zijn trouwens niet alleen Roma die bedelen. Maar zoals altijd is het de schuld van iemand anders", concludeert het gemeenteraadslid.

Gemeenteraadslid Dominique De Backer (Open VLD) volgt het probleem al jaren op. Ook hij weerlegt de stelling dat bedelarij, en dan specifiek het bedelen met een kind op de arm, een exclusief probleem van Roma is. "Het gebeurt door Belgen, EU-burgers en niet-EU-burgers. Sommigen verblijven illegaal in ons land, anderen zijn alcohol- of drugsverslaafd. Men moet minstens met enkele tientallen andere doelgroepen rekening houden."

Schoolplicht
Volgens De Backer moet er een nieuwe, federale wet komen om het bedelen met kinderen tegen te gaan: "De wet verbiedt wel het bedelen door kinderen zelf, maar niet het misbruik van kinderen om publiek mededogen op te wekken." Ook het Brusselse parket kan meer doen, vervolgt hij: "Het parket vervult haar rol niet naar behoren wat de schoolplicht betreft. In Brussel worden ouders die hun kinderen vanaf 6 jaar thuis laten volledig ongemoeid gelaten. Bij Foyer staan ongeveer 200 Roma-families, die op vier wielen leven, letterlijk gedomicilieerd. Maar het parket verzocht hen nog nooit om inlichtingen."

En ook het openbaar vervoer schiet tekort, vervolgt De Backer in zijn analyse: "De NMBS en MIVB verbieden het bedelen in hun stations niet, omdat ze niet genoeg personeel hebben om zo'n verbod te handhaven", aldus De Backer. Alleen in het Centraal Stations worden bedelaars (overdag op werkdagen) buitengezet door de veiligheidsdiensten. "Maar na 18u wemelt het er opnieuw van de bedelaars, die de mensen zelfs lastig vallen in de winkelruimtes."

De Backer pleit wel voor een aanpassing van het gemeentereglement, in navolging van onder meer Gent, om zo onder meer het bedelen op een agressieve of opdringerige manier te verbieden. Mayeur leek echter niet geneigd om daarop in te gaan, omdat het volgens hem zinloos is: "Het gaat vaak om mensen zonder vaste verblijfplaats, en een boete kunnen ze meestal toch niet betalen."

Indianenverhalen
Volgens De Backer doen er nogal wat indianenverhalen over bedelarij de ronde. Een opsomming:

  • Kinderbedelaars die door bendeleiders in dikke Mercedessen op hun werkplek worden afgezet en opgepikt.

"Er zijn aanduidingen dat dit gebeurt, maar het staat vast dat dit slechts een minderheid is van de totale populatie", zegt De Backer.

  • 'Valse' kinderbedelaars met honderdduizenden euro's op hun bankrekening.

Van bedelen word je niet rijk, aldus De Backer: "Een hele dag actief bedelen brengt 30 tot 40 euro op."

  • Vrouwen die met andermans baby's de straat op gaan en de kinderen met drugs of hoge dosissen hoestsiroop kalm houden

"Identiteitscontroles en medische onderzoeken van Romakinderen, op initiatief van integratiecentrum Foyer, gaven nooit aanduidingen in die richting", aldus De Backer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni