kanaalplan zenne
© Chemetoff

Stad en Gewest scharen zich achter opengelegde Zenne

Tim Gatzios
© BRUZZ
25/11/2016

Een stuk van de overwelfde Zenne wordt mogelijk terug opengelegd in de Noordwijk. De Stad Brussel én het Gewest scharen zich achter dat idee. Het is een van de vele voorstellen uit een stedenbouwkundige studie over de Noordwijk. Daar wordt de komende jaren zo'n 22 miljoen euro geïnvesteerd.

"Leg de Zenne open over een afstand van 500 meter in het Maximiliaanpark." Dat voorstel komt uit een grote studie die donderdag gepresenteerd is. Die maakt een analyse van de Noordwijk, en doet ook verschillende voorstellen om de wijk te verbeteren. In de Noordwijk loopt een zogeheten stadsvernieuwingscontract (SVC), vijf wijken krijgen de komende jaren elk zo'n 22 miljoen van het Brussels Gewest.

Het schepencollege van de Stad Brussel schaarde zich eerder deze maand achter dat idee, verneemt BRUZZ. "Het gaat op dit moment nog niet om een concreet project, maar er is wel een groot enthousiasme over het aanpakken van de parken in de Noordwijk én de Zenne," zegt Brussels schepen Ans Persoons (SP.A), bevoegd voor wijkcontracten. "Er is zelfs eensgezindheid over, ook het Gewest ziet het zitten om terug water zichtbaar te maken. Wij hebben er met de stad in elk geval al een principe-beslissing over genomen."

In dit geval gaat het om de wijk aan de twee kanten van het kanaal, van Sainctelette tot het Monument voor de Arbeid in Laken. "Da's een zeer belangrijke zone, op de grens van verschillende gemeenten, waar veel aan het veranderen is," zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. "En zeker de omgeving van het Maximiliaanpark is heel verwarrend, de ruimte is er heel versnipperd. De studie kijkt hoe dat beter kan."

Het openleggen van de Zenne heeft veel fans. De vzw Zennezotten bijvoorbeeld, die eerder al een haalbaarheidsstudie lanceerden over het openleggen van de Zenne. En uit een recent onderzoek bleek ook dat 85 procent van de Brusselaars de Zenne willen herwaarderen.

Eerste fase
Maar of het er ook komt is nog niet helemaal zeker. De stadsvernieuwingsprojecten zijn net gestart, er moet nog veel werk gebeuren. Welke voorstellen worden uitgevoerd, welke niet? "Daar moeten nog vergaderingen over gebeuren, volgend jaar beslissen we dan wat we gaan doen. Want het openleggen van de Zenne is een goed idee, maar we moeten ook wel bestuderen of het haalbaar is", voegt Persoons toe. En het moet ook betaalbaar zijn.

"Dat het hele Maximiliaanpark aangepakt moet worden, geherstructureerd zeg maar, is duidelijk. Maar hoe, met Zenne of zonder Zenne, dat is nog te vroeg om te zeggen," bevestigt Borret. Het voorstel op het simulatiebeeld hierboven komt overigens uit een oudere studie en is niet noodzakelijk wat nu bestudeerd wordt.

Feest
De werken beginnen ten vroegste over drie of vier jaar, maar voor de Zennezotten is er nu al reden tot vieren. "Wij bereiden ons eerste feestje al voor om te vieren dat Brussel haar weggemoffelde rivier wil opgraven," zegt Peter Lombaert. "En we zijn ook heel blij met de vele andere initiatieven rond de Zenne in Brussel."

Een aantal maanden geleden werd ook het Zennepark geopend, een park in de Masuiwijk dat de oude loop van de Zenne volgt.

Het idee om de Zenne opnieuw in open lucht te laten stromen gaat al minstens 10 jaar mee in de Brusselse politiek. In 2006 wees een studie van de Zennezotten al eens uit dat de Zenne over een lengte van ruim 700 meter bovengronds kon. Het riviertje zou er over een breedte van 12 meter kunnen stromen, bij een diepte van circa een halve meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni