Stad zoekt nieuw gebouw sans-papiers na verzet KU Leuven

LBU
© BRUZZ
20/11/2017

De KU Leuven verzette zich tegen de verhuizing van de groep sans-papiers uit het Astridhotel naar haar gebouw in de Broekstraat. De universiteit kreeg daarvoor vrijdagavond al gelijk van de Raad van State, maar het stadsbestuur had de sans-papiers daar niet van op de hoogte gebracht. De Stad gaat nu op zoek naar een andere oplossing.

De uitnodiging om zich bij de Stad Brussel te melden is donderdag op de mat gevallen van de KU Leuven, pas vrijdag is ook gebleken waarover het ging. De Stad wilde het Meyboomgebouw in de Broekstraat, sinds de hervorming van hogeschool Odisee in handen van de universiteit, opvorderen om er het tachtigtal sans-papiers onder te brengen dat momenteel nog in Hotel Astrid verblijft. Deze verhuizing is op dat moment voorzien voor zaterdag.

De universiteit is hier niet mee opgezet. Volgens haar heeft de Stad de voorziene procedures opzijgeschoven en dus onwettig gehandeld. Bovendien is het gebouw allesbehalve geschikt om de mensen erin onder te brengen: er is geen water en geen elektriciteit, en het pand is niet brandveilig. Ook zou het stof en de vochtigheid de gezondheid van de mensen in gevaar kunnen brengen, oordeelt de universiteit.

De KU Leuven spande een procedure aan bij de Raad van State, die vrijdagavond al beslist dat de opvordering tijdelijk geschorst wordt. De verhuizing kan dus in principe niet meer doorgaan. Toch trekt zaterdagmiddag een stoet van een vijftigtal sans-papiers met spandoeken naar de Broekstraat. Onderweg wordt de groep staande gehouden door de politie, die door een misverstand niet op de hoogte was gebracht van de verplaatsing.

Teleurgesteld
Na de schermutselingen breekt de groep het slot open en komt al snel tot de conclusie dat het gebouw onleefbaar is. Iets waarvoor de universiteit de Stad had gewaarschuwd. De sans-papiers keerden dan onmiddellijk terug naar Hotel Astrid. Bij de Stad Brussel zijn ze teleurgesteld in de houding van de KU Leuven, al stelt de universiteit in een bericht dat het nochtans bereid is "om in gesprek te gaan over de opvang van mensen in nood, zoals ze in verleden ook gedaan heeft".

Ondertussen moet de Stad Brussel op zoek naar een nieuwe oplossing. "We willen nu een oproep doen naar de andere gemeentes van het Brussels Gewest of er kan geholpen worden, want er wordt altijd gezocht naar een oplossing op het eigen grondgebied", stelt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close.

Er volgt dinsdag nog een zitting bij de Raad van State over de opvordering van de Stad Brussel. Daar worden beide partijen gehoord en dit zou dan tot een definitieve beslissing moeten leiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni