Steeds meer Brusselse leerlingen naar scholen in Vlaams-Brabant

SDR
© BRUZZ
26/01/2017

De afgelopen vijf jaar steeg het aantal Brusselse leerlingen dat in Vlaams-Brabant naar school ging met een derde. In de omgekeerde richting was er een daling van bijna 2 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Het Nederlandstalig onderwijs is populair bij Brusselaars, in die mate dat er vooral in het basisonderwijs een aanzienlijk plaatstekort is in het gewest.

Uit cijfers van onderwijsminister Crevits blijkt nu dat steeds meer leerlingen uit Brussel naar scholen in de rand trekken. Sinds het schooljaar 2011-2012 is het aantal Brusselse leerlingen in Vlaams-Brabantse scholen jaar na jaar gestegen, van 4.251 toen naar 5.580 in het schooljaar 2015-2016.

Dilbeek is het populairst bij Brusselse leerlingen. Daar liepen vorig schooljaar 1.270 Brusselse leerlingen school, tegenover 1.061 in 2011-2012. Daarna volgen Vilvoorde, Zaventem en Halle, met respectievelijk 643, 569 en 465 Brusselse leerlingen vorig schooljaar. Het gaat telkens over leerlingen van alle leeftijden: van in de kleuterschool tot in het secundair onderwijs.

Brussel-Stad
De Brusselse gemeenten vanwaaruit de grootste aantallen leerlingen pendelen richting Vlaams-Brabant zijn Brussel-Stad (996), Anderlecht (958), Schaarbeek (738) en Sint-Jans-Molenbeek (675).

Het aantal leerlingen uit Vlaanderen dat in Brussel naar school gaat, is wel nog steeds groter. In het schooljaar 2015-2016 waren dat 8.051 leerlingen, tegenover 8.213 leerlingen in 2011-2012. Dat is een daling met 2 procent.

Die leerlingen gaan vooral naar school in Brussel-Stad (2.349), Anderlecht (1.334) en Sint-Pieters-Woluwe (1.107).

Centrumregio
“Dat het Vlaams onderwijs aantrekkelijk is voor Brusselaars bewijst in de eerste plaats dat ons onderwijs het goed doet. We mogen evenwel niet blind blijven voor de uitdagingen die hieruit volgen voor de scholen in de Vlaamse Rand," aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Segers.

"Deze cijfers zijn dan ook het bewijs dat de extra middelen voor Dilbeek, Halle en Vilvoorde niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hopelijk maakt de Vlaamse regering ook in de toekomst verder werk van de erkenning van de Rand als centrumregio.”

"De schoolkeuze van ouders laat zich niet vatten in het klassieke denken binnen administratieve gewestelijke grenzen", reageert Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD). "Brussel neemt graag 3.000 leerlingen meer op komende uit Vlaams-Brabant, dan dat er Brusselaars in Vlaams-Brabant school lopen." Dat bewijst de nood, zegt de minister, om ook inzake onderwijs "te denken en te handelen vanuit de metropolitane gedachte".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni