Esplanade Europees parlement c Francisco Antunes
© Francisco Antunes

Stopt straks de maandelijkse verhuis van Brussel naar Straatsburg?

GR
© BRUZZ
28/04/2017

Wordt Brussel binnenkort de enige hoofdzetel van het Europees Parlement? Het idee sluimert al langer rond in de hoofden van heel wat Europarlementariërs, maar stuitte lange tijd op verzet van onder andere Frankrijk, dat in Straatsburg ook een vestiging heeft van het Europees Parlement. Met de verhuis van twee Europese agentschappen uit Londen door de Brexit, lijkt daar nu verandering in te komen.

Elke maand reizen 751 Europarlementariërs eenmaal naar Straatsburg af om daar enkele dagen te zetelen in de Franse vestiging van het Europees Parlement. Op jaarbasis brengt dat een kost mee van 114 miljoen euro en een CO2-uitstoot van 19.000 ton.

‘Brexit unieke kans’

Bij Ivo Belet (CD&V) en een heleboel andere Europarlementariërs leeft al langer het idee om die verhuis een halt toe te roepen. “Het plan om beide zetels van het Europees Parlement te verenigen is een jaarlijks wederkerend thema in het begrotingsverslag”, zo zegt Belet.

“Tot nu toe zijn we er nooit in geslaagd om dat idee ook effectief uit te voeren, maar met de brexit doet er zich nu een unieke kans voor. Doordat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, moet er ook een nieuwe thuishaven gevonden worden voor twee Europese agentschappen die momenteel gevestigd zijn in Londen (het gaat om de Europese Bankenautoriteit (EBA) en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), red.).”

Agentschappen als pasmunt

Belet wil de zoektocht naar een nieuwe locatie voor deze agentschappen gebruiken als pasmunt om het Europees Parlement volledig in Brussel onder te brengen. “Op dit ogenblik hebben al meer dan 20 landen zich kandidaat gesteld om de agentschappen in te lijven.”

“Een concurrentiestrijd moeten we te alle tijde zien te vermijden. In plaats daarvan kunnen we de verhuis van de twee agentschappen beter gebruiken als munitie om Frankrijk te overhalen de maandelijkse zetel van het Europees Parlement in Straatsburg op te geven.”

“Er zijn een pak investeringen gebeurd in Straatsburg en dus is het logisch dat er iets in de plaats moet komen. Het EBA en EMA hebben heel wat aanzien en zijn in mijn ogen dan ook geschikte vervangers.”

Het Europese begrotingsverslag, met daarin ook een paragraaf gewijd aan dit voorstel, werd gisteren door een tweederdemeerderheid goedgekeurd in het Europees Parlement. Dat komt niet neer op een definitieve beslissing, maar betekent wel de consensus om iets aan het probleem te doen.

Wat met Brussel?

Voor de CD&V’er is het alvast een bewijs dat dit plan ‘concreet en haalbaar’ is. Maar is dat wel zo?

Om te beginnen is de maandelijkse zitting in Straatsburg bij verdrag vastgelegd. Om dit te wijzigen, is unanimiteit vereist onder de lidstaten en het is niet ondenkbeeldig dat Frankrijk alsnog zal tegenwerken. Zo heeft Parijs begin dit jaar nog beroep aangetekend bij het Europees Hof van Justitie omdat de EU-begroting van 2017 werd goedgekeurd in Brussel en niet in Straatsburg.

Wat vindt Brussel?

Verder is het niet zeker of ook Brussel zich schaart achter dit voorstel. De hoofdstad was begin deze maand nog een van de gegadigden om het EMA binnen te halen. De kans is groot dat Brussel bij een definitieve verhuis van het Europees Parlement naar Brussel deze mogelijkheid aan zijn neus ziet voorbijgaan. Het is dus afwachten of Brussel dit plan zal steunen.

“Het is op ethisch vlak bijna onmogelijk om geen voorstander te zijn van dit idee. Zowel vanuit ecologisch als economisch standpunt is dit een win-win-situatie. Wie kan daar tegen zijn?”, aldus Belet, die zich geen zorgen maakt over de houding van Brussel.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Europa in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni