De plenaire Kamer heeft donderdag een aantal wijzigingen aan de asielwetgeving goedgekeurd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt van vereenvoudiging van de asielprocedure. Vluchtelingorganisaties laakten eerder de 'afbraak van rechten' van asielzoekers.

De wijzigingen zitten vervat in twee wetsontwerpen van de staatssecretaris die een Europese richtlijn omzetten. De beroepstermijn voor wie in een gesloten centrum zit wordt teruggebracht van 15 naar 10 dagen en de mogelijkheid voor afgewezen asielzoekers om een aanvraag in te dienen in een andere taal wordt afgeschaft.

Asielzoekers die tijdens hun procedure een "reëel en actueel" risico op onderduiken vertonen, kunnen opgesloten worden. Het ontwerp verduidelijkt ook de "medewerkingsplicht" die asielzoekers hebben bij de behandeling van de procedure. Net als nu al mogelijk is, kan het vluchtelingencommissariaat (CGVS) bijvoorbeeld vragen om gegevens op de gsm of laptop te mogen bekijken. Eerder had de Privacycommissie een kritisch advies gegeven over die mogelijkheid om smartphones te kunnen inkijken. De staatssecretaris zal het respect voor de privacyregels nu verduidelijken in een koninklijk besluit.

Vele vluchtelingenorganisaties noemen deze wijziging een achteruitgang in de rechtsbescherming en ook de linkse oppositiepartijen hebben er vragen bij. Zo is volgens Vluchtenlingenwerk Vlaanderen inzage in gsm of laptop weigeren geen optie. "Geen toestemming geven kan een negatief element zijn bij de uiteindelijke beslissing. Dus veel keuze is er niet", aldus Petra Baeyens aan DeWereldMorgen.be.

Volgens Francken is die mogelijkheid er "om de nationaliteit en het asielrelaas te kunnen verifiëren en dit, enkel als de verzoeker niet spontaan meewerkt. Indien de asielzoeker weigert, kan dat een negatieve indicatie qua geloofwaardigheid zijn", stelt hij op zijn website. Volgens hem zorgt de wetswijziging voor een vereenvoudiging van de asielprocedure en een vergemakkelijking van het terugkeerproces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni