Stroeve samenwerking politie en Staatsveiligheid belemmert terreuraanpak

© BRUZZ
10/10/2017

Medewerkers van de Brusselse federale gerechtelijke politie kregen na de aanslagen van 22 maart de uitdrukkelijke opdracht om terreurdossiers niet te delen met de Staatsveiligheid, dat schrijven de kranten van de Persgroep. Volgens Patrick Dewael werden zo “kansen gemist om het terreurnetwerk tijdig te ontmantelen.”

Uit e-mails van de top van de federale gerechtelijke politie blijkt dat medewerkers maandenlang geen gegevens mochten uitwisselen met Staatsveiligheid. "Meermaals zijn we gevraagd om te voorkomen dat personeelsleden van Staatsveiligheid - en één medewerker in het bijzonder - toegang zouden krijgen tot GES, onze elektronische databank met dossiers," klinkt het bij enkele ervaren speurders.

Dat terwijl die samenwerking van cruciaal belang is. Als twee partijen slechts een deel van hun puzzelstukjes met elkaar delen, dan duurt het veel langer voordat je het totaalplaatje ziet en kan ingrijpen. "Terwijl we net de zwaarste aanslagen ooit te verwerken kregen, moesten wij eigenlijk informatie achterhouden en dus Staatsveiligheid vertragen of in onze ogen zelfs tegenwerken. Zo werk je toch niet als je zo snel mogelijk een netwerk van terroristen wil pakken?" reageert een anonieme medewerker aan De Morgen.

De instructie om geen informatie te delen kwam van bovenaf, klinkt het bij de speurders van de politie. "Op de vloer moesten wij erover waken dat het aanwezige personeel van Staatsveiligheid zeker niet via onze computers in onze terreurdossiers kon. Enkel op coördinatievergaderingen zou bepaalde informatie worden gedeeld." Op die momenten zit maar een bepaald aantal leidinggevenden aan tafel en blijft informatie een tijdje liggen. Daarnaast worden dossiers er niet tot in de diepte besproken. Terwijl het vaak de kleine details zijn die in complexe onderzoeken van belang zijn.

"Er zit zand in de machine,” beschreef voorzitter van de commissie aanslagen Patrick Dewael (Open VLD) de samenwerking tussen de verschillende politie- en veiligheidsdiensten eerder al. De afgelopen maanden zou de toegangsweigering deels opgeheven zijn voor 'gezamenlijke' dossiers en de lopende onderzoeken van beide diensten waar al een bestaand verband tussen is, maar het risico bestaat dat beide diensten tegelijkertijd een puzzel aan het leggen zijn.

Volgens de anonieme bron van De Morgen gaat het om een nieuwe machtsstrijd binnen de veiligheidsdiensten. "Vroeger was het de rijkswacht tegen de politie, nu lijkt het alsof bepaalde strekkingen binnen de federale gerechtelijke politie proberen om een doorgedreven samenwerking met de Staatsveiligheid te blokkeren. Waarom? Daar hebben wij het raden naar. Uit eigenbelang, om zelf de eer op te strijken als er een zaak opgelost wordt, of uit wantrouwen misschien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni