Studenten architectuur bouwen ‘doos in doos’ woningen voor daklozen

LT, MV
© BRUZZ
17/02/2017

De vzw L’îlot, het collectief Baya en een 40-tal studenten van de faculteit architectuur van de Université Libre de Bruxelles (ULB) slaan de handen in elkaar om daklozen een woning op maat te geven. Het project, Home For Less, ging vrijdagochtend van start in de gebouwen van het Leger des Heils. Door crowdfunding hopen ze het eerste prototype tegen juni klaar te hebben.

Met Home For Less worden leegstaande gebouwen nieuw leven ingeblazen. Er worden kleine wooneenheden gebouwd in een grote open ruimte op de vierde verdieping van het gebouw van het Leger des Heils. Het idee is vergelijkbaar met containers die in een grote loods worden geplaatst.

In de gebouwen van het Leger des Heils wordt een prototype gebouwd. Aan de hand hiervan wordt een kostenraming gemaakt. Als het project succesvol is, wordt het uitgebreid.

Huurinkomsten
De wooneenheden zullen gebouwd worden in leegstaande panden, waarvan de eigenaar het geld niet heeft om ze op te knappen. Dit laat de eigenaar toe om toch enige huurinkomsten te hebben die nadien kunnen dienen om het pand grondig te renoveren. Als de eigenaar genoeg middelen heeft om de nodige werken uit te voeren, worden de ‘dozen’ naar een nieuwe locatie gebracht.

De initiatiefnemers, vzw L’îlot, collectief Baya en de faculteit architectuur van de ULB, willen met dit project een tiental daklozen een thuis geven. Maar niet elke dakloze komt hiervoor in aanmerking. “Enkel wie in orde is met zijn administratie komt in aanmerking voor Home For Less”, zegt Ariane Dierickx, directrice van L’îlot, aan BRUZZ. Ook wie bijvoorbeeld kampt met een verslaving, maakt geen kans. Daarnaast moeten de daklozen hulp aanvaarden van sociale instellingen.”

De daklozen worden pas over zes maanden geselecteerd omdat de kans bestaat dat ze tegen het einde van het project niet meer voldoen aan de eisen.

Jonge architecten
Jaarlijks gaan de professoren van de richting architectuur aan de ULB op zoek naar interessante projecten voor hun ateliers. Dit project werd hen voorgesteld door L’îlot, een vzw die zich inzet voor daklozen. Studenten van de drie laatste jaren architectuur schreven zich in voor het project, uiteindelijk werden er een 40 tal studenten geselecteerd.

Vrijdag bezochten de studenten het pand voor het eerst, en zaterdag kwamen ze opnieuw samen om de eerste maquettes te bouwen. Het pand zal ingedeeld worden in 5 à 6 verschillende logementen, de verdeling en inrichting van de ruimte ligt volledig in de handen van de studenten. Ze worden begeleid door hun professoren en het collectief Baya (lees verder onder de foto).

Home_For_Less

“We kozen voor dit atelier omdat er niet enkel op papier wordt gewerkt, we kunnen ons project ook echt uitvoeren”, zegt een studente architectuur aan BRUZZ. De studenten leren woningen op maat te bouwen. “We moeten met zeer veel zaken rekening houden omdat de woning aangepast moet zijn aan de noden van de daklozen. Er mogen bijvoorbeeld niet te veel trappen zijn”, voegt ze er nog aan toe.

Het collectief Baya, een vzw die projecten in verband met architectuur ondersteunt en de recyclage van materiaal stimuleert, is één van de partners. De vzw neemt contact op met bedrijven en gaat op zoek naar duurzaam materiaal om het project te verwezenlijken.

De daklozen hebben ook inspraak in het project en werden meermaals bevraagd over hun noden. Benjamin is een van hen. Hij leefde gedurende 15 jaar op straat nadat hij zijn job verloor waardoor hij de huur van zijn woning niet meer kon betalen. Door slechte invloeden raakte hij verslaafd aan alcohol. Na vier jaar slaagde hij er toch in om te stoppen met drinken dankzij de hulp van verschillende sociale diensten.

Praatgroep
Benjamin is zeer tevreden met het project, maar toch heeft hij een paar suggesties. “Er moet een zekere vorm van bewaking zijn om daklozen tegen zichzelf te beschermen. De bewoners moeten wekelijks de kans krijgen om hun verhaal te vertellen in een praatgroep. Dit zou kunnen in een gemeenschappelijke ruimte”, vertelt Benjamin aan BRUZZ.

Home for Less startte vrijdag ook een crowdfundingsactie met als objectief 25.000 euro. “Door het gebruik van gerecycleerd materiaal blijven de kosten beperkt. We denken dat we ons doel zullen halen aangezien de mensen zeer positief zijn over het project”, aldus Ariane Dierickx.

In maart beginnen de eerste grote werken, het project zou klaar moeten zijn in juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni