Studie ING: 'Antwerpen en Brusselse gemeenten staan voor grootste uitdagingen'

© Belga
13/07/2017

Een groep van achttien gemeenten, met daarbij Antwerpen en verschillende belangrijke Brusselse gemeenten, staan voor de grootste uitdagingen omdat ze de voorbije jaren een sterke bevolkingsgroei hebben gekend, gecombineerd met een trage groei van de al lage inkomens onder hun bevolking. Dat blijkt uit een studie van ING België.

De bank start een reeks analyses over lokale besturen. Een eerste rapport gaat over de demografische uitdaging in het verleden en in de toekomst. ING bracht de Belgische steden en gemeenten onder in acht groepen, op basis van de (fiscale) inkomens van de bewoners in 2005, de groei van die inkomens, en de bevolkingstoename. In de groep van gemeenten die met de grootste uitdagingen kampen, zitten achttien gemeenten met samen 1,5 miljoen inwoners.

Tot de groep behoren onder meer Antwerpen en de Brusselse gemeenten Anderlecht, Brussel, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. De vraag naar openbare diensten is er groot, terwijl de beschikbare financiële middelen er schaarser geworden zijn. Bovendien wordt er ook een verslechtering vastgesteld van de sociaaleconomische omstandigheden in vergelijking met het nationale gemiddelde, klinkt het.

Aan de andere kant is er een groep van 164 gemeenten waar de problemen het minst dringend lijken. Het zijn plekken die al rijker waren dan de mediaangemeenten en waar de inkomens hoger werden in de voorbije jaren, terwijl de bevolkingsdruk er minder hoog was. In die groep zijn Vlaamse gemeenten sterk vertegenwoordigd, maar niet de grote steden. Onder meer Sint-Niklaas, Torhout en Waregem zitten in die groep gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni