Nederlandstalig Onderwijs
© Saskia Vanderstichele

Taaltest B1 volstaat voor voorrang Nederlandstalig onderwijs

Bettina Hubo
© BRUZZ
22/02/2017

Ondanks de beslissing van het Grondwettelijk Hof zal de taaltest B1 volstaan voor anderstalige Brusselse ouders die voorrang willen krijgen in een Nederlandstalige secundaire school. “Wij hebben de afgelopen jaren een afwijking gevraagd van de Vlaamse regelgeving en we gaan dat ook blijven doen,” zegt Petrus Van den Cruyce, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel secundair onderwijs.

Nederlandstaligen die hun kind willen inschrijven in een Brusselse basisschool of secundaire school krijgen voorrang. Die is evenwel beperkt tot 55 procent van de plaatsen.

Om aan te tonen dat men Nederlandstalig is, volstond aanvankelijk een ‘verklaring op eer’ van een van de ouders. Omdat er met die verklaringen blijkbaar ‘gefraudeerd’ werd, besloot de Vlaamse overheid destijds de eisen strenger te maken. Anderstaligen die van de voorrang wilden genieten, moesten een getuigschrift van Nederlandstalig onderwijs afleveren of anders een taaltest van niveau B1 afleggen in het Huis van het Nederlands.

Omdat sommige basisscholen het niveau B1 als onvoldoende ervaarden om de communicatie met de ouders vlot te laten verlopen, werd de taalvereiste in 2014 aangescherpt. Via een decreetswijziging trok de Vlaamse regering de vereiste kennis op tot het ‘academische’ niveau B2, zowel voor ouders die een kind in het basisonderwijs wilden inschrijven als voor aanmeldingen in het secundair.

Het betekende dat sommige anderstalige ouders, wier kind al negen jaar in het Nederlandstalige basisonderwijs had gezeten, plots een zware taaltest moesten afleggen als ze hun kind met voorrang wilden inschrijven in het secundair.

Nederlandstalig Brussel niet akkoord
De Brusselse Open VLD-, CD&V-, SP.A- en Groenfracties vonden dat onaanvaardbaar en vroegen een aanpassing van het Vlaamse inschrijvingsdecreet. Daar is voorlopig echter niets van in huis gekomen, onder meer omdat de N-VA gekant is tegen de versoepeling van de voorrangsregels.

Ondertussen vocht de vzw Foyer samen met enkele ouders de strengere taalvereiste aan bij het Grondwettelijk Hof. Dat besliste nu dat er geen probleem is.

Maar in de praktijk heeft deze uitspraak volgens LOP-voorzitter Van den Cruyce geen gevolgen voor de ouders. “Omdat we ervan uitgingen dat het decreet zou worden aangepast heeft het LOP de afgelopen jaren telkens aan de onderwijsminister gevraagd om te mogen afwijken van de regel en voor het secundair onderwijs het niveau B1 te hanteren. We zullen dat ook blijven doen.”

Voor Van den Cruyce heeft een taaltest voor ouders van kinderen die uit het Nederlandstalige basisonderwijs komen geen zin. “Eigenlijk zou iedereen die uit het Nederlandstalige basisonderwijs komt voorrang moeten krijgen in het middelbaar. Maar als je dat doet en alle plekjes raken op die manier ingevuld, dan lopen we het risico dat ouders uit het Franstalige onderwijs naar de rechter trekken wegens discriminatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni