Bij het Brusselse poppentheater Toone starten begin september werkzaamheden voor een forse uitbreiding. Drie leegstaande huizen rond het theater worden onder andere een onthaal, een atelier, een uitbreiding van het museum en een conciërgewoning.

Wie er ooit geweest is, weet het: het oer-Brusselse poppentheater Toone en z’n bar zijn erg authentiek en gezellig, maar ook erg klein. Beliris, het samenwerkingsverband van de federale staat en het Brussels Gewest, voert er vanaf september werkzaamheden uit voor een verruiming.

“Men wacht al 5 jaar, eindelijk gaat het beginnen”, zegt Victor-José Géal aan BRUZZ. Géal is de vorige directeur van theater Toone, Toone VII, en de vader van de huidige directeur Nicolas Géal, Toone VIII. “Als ze maar beginnen, zijn we natuurlijk tevreden hé”, zegt Géal. Verder wacht hij een vergadering in augustus af voor meer informatie van Beliris.

Plannen

Naast theater Toone staan twee leegstaande woningen en daar tegenover nog een kleine derde woning, vertelt Elien De Swaef van Beliris. Op de benedenverdieping komt er een onthaal en een atelier voor het maken en de herstelling van marionetten. Voorbijgangers en bezoekers kunnen binnenkijken in het atelier en naar de poppencollectie via een groot raam.

“We zitten nu met 1.500 poppen en decors. Er is een groot deel van dat materiaal in Schaarbeek, nog altijd”, vertelt Géal. Bij elke nieuwe voorstelling moet Toone poppen en decorstukken verhuizen. Géal is blij dat dat in de toekomst anders zal zijn en dat het publiek de collectie zal kunnen zien.

Het museum van Toone breidt uit op de eerste verdieping. Nog daarboven worden de coulissen groter en komt er een opslagruimte. Een lift moet de gebouwen toegankelijk maken voor mindervaliden. Het derde, kleine, huis wordt een conciërgewoning.

De gebouwen waarnaar Toone uitbreidt dateren van het eind van de zeventiende eeuw, dezelfde periode als het gebouw waar het theater al in huist. “De huizen zijn in slechte staat en worden dus volledig vernieuwd, maar wel met respect voor het historische karakter van die huizen”, verzekert Deswaef. Aan de theaterzaal en het estaminet verandert niets. Ook Géal heeft er vertrouwen in dat bij verbouwing het originele karakter van het theater zal behouden blijven.

De werkzaamheden zouden duren tot de lente van 2018 en het budget is vastgelegd op 1,3 miljoen euro. Toone probeert zolang mogelijk door te gaan met de voorstellingen in de eigen zaal. Indien nodig wordt met de Stad Brussel tijdelijk naar een alternatief gezocht.

Een dwarsdoorsnede toont het huidige gebouw van theater Toone en de uitbreiding naar de twee aanpalende huizen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni