© Brukselbinnenstebuiten

Tien keer zoveel rondleidingen door Molenbeek

AL
© BRUZZ
19/07/2016

Sinds de aanslagen in Parijs in november vorig jaar is er opvallend meer vraag naar geleide wandelingen door Sint-Jans-Molenbeek. De vereniging van gidsen Brukselbinnensebuiten organiseerde in de eerste helft van dit jaar bijna tien keer zoveel rondleidingen door de gemeente als in dezelfde periode vorig jaar.

Na de terroristische aanslagen in Parijs eind vorig jaar werd Molenbeek in de internationale pers de draaischijf bij uitstek voor terrorisme in Europa. Brukselbinnenstebuiten organiseert er al jaren rondleidingen en programmeerde na de aanslagen wandelingen, om bezoekers een genuanceerd beeld te geven. Sindsdien is de vraag gebleven, zegt Anne Brumagne van Brukselbinnenstebuiten aan BRUZZ.

In de eerste helft van vorig jaar gidste Brukselbinnenstebuiten zes groepen door Molenbeek, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 58. Dat verhaal vertelt ook auteur van ‘In Molenbeek’ Hans Vandecandelaere die tours organiseert door de gemeente op basis van zijn boek, voor Brukselbinnenstebuiten of zelfstandig. Hij houdt geen cijfers bij, maar bevestigt dat hij sinds de terreur in Parijs en Brussel meer gidst.

De nieuwe Marollen

Toch stellen bezoekers niet vaak vragen over terrorisme of de islam. Dat zeggen zowel Brumagne als Vandecandelaere. Deelnemers willen de gemeente leren kennen, een genuanceerd beeld krijgen. Beide organisatoren benadrukken dat hun wandelingen door Molenbeek geen ramptoerisme zijn. “We lopen niet van jihadi-adres naar jihadi-adres”, zegt Vandecandelaere.

En de wandelingen schieten hun doel niet voorbij. “Mensen uit Vlaanderen zijn vaak aangenaam verrast omdat ze zien is dat het meer is dan een terroristenhol”, vertelt Brumagne. “Ik heb hier al verschillende keren horen zeggen: Molenbeek zijn de nieuwe Marollen.”

Deelnemers aan de rondleidingen zijn Belgen, Nederlandstalig en Franstalig, verschillende universiteiten… Maar de organisatoren spreken ook over expats en internationale filmploegen. “Vorige week heb ik een groep met Marokkanen uit Molenbeek rondgeleid”, zegt Vandecandelaere nog. “Ze reageerden heel bevestigend op mijn vaststellingen over de wijk. En pas op: ik gids heel kritisch, ik praat ook over homoseksualiteit in de publieke ruimte.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni