© Miguel Discart via Flickr

Tijdelijke verfraaiing voetgangerszone tijdens zomerperiode

FVDE
© BRUZZ
08/05/2017

In afwachting van de geplande werkzaamheden aan de voetgangerszone, zal de Stad Brussel de centrale lanen tijdens de zomerperiode een tijdelijke opgefriste look aanmeten. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) nam op de gemeenteraad opnieuw vurig de verdediging van de piétonnier op zich. "Ik ben het beu om op sociale media en op straat verrot gescholden te worden", aldus een boze Mayeur.

De jongste maanden kreeg de voetgangerszone heel wat kritiek te slikken, en de verwaarloosde aanblik speelt daarin een grote rol. Dat heeft te maken met de vertraging van de heraanleg van de centrale lanen. Nogal wat critici vinden dat de centrale lanen er desolaat uitzien: een schril contrast met de start van de voetgangerszone in 2015, toen de hele zone nog werd opgefleurd met petanquebanen, pingpongtafels en straatversiering.

Daar wil het stadsbestuur nu wat aan doen, zo kondigde Mayeur maandagavond aan op de gemeenteraad. Verschillende zones van de piétonnier zullen opgefleurd worden. “De precieze plannen worden nog gefinaliseerd, maar ik kan al zeggen dat we zeker wat groen zullen planten, in de vorm van een ‘groene promenade’”. Waar in de voetgangerszone die groene zone precies zal aangeplant worden, is nog niet duidelijk.

Boghossian Foundation
Ook kunst krijgt een plaats in de tijdelijke piétonnier. Op de grond worden tekeningen aangebracht, die elk een optisch bedrog voorstellen. En er worden ook sculpturen geplaatst. “Daarvoor werken we samen met de Boghossian Foundation (de kunstgroepering die in de Villa Empain gevestigd is, red.). Het is de bedoeling om een hele sculpturenrij tentoon te stellen op de centrale lanen.”

“De ingreep is sowieso maar tijdelijk, en in afwachting van de definitieve heraanleg”, verduidelijkte Mayeur.

Verder werkt het stadsbestuur aan een animatieprogramma tijdens de zomerperiode: de stad plant een reeks aan culturele en sportieve evenementen. “We leggen de laatste hand aan het programma”, aldus nog Mayeur. De burgemeester blikte ook nog vooruit naar de winterperiode. Hij sprak de wens uit om het traditionele klank-en lichtspel op de Grote Markt langer te laten plaatsvinden, en om het uit te breiden naar het Beursplein.

De zomerlook van de voetgangerszone zou midden juni rond moeten zijn.

‘We gaan de klok niet terugdraaien’
Het stadsbestuur kreeg op de gemeenteraad van zowat de hele oppositie kritiek te slikken, over de aanpak van de heraanleg. Vooral de halfbakken overlegcommissie, waarbij de veelbesproken mobiliteitsproblemen niet aan bod mochten komen, was een doorn in het oog.

Tijdens die overlegcommissie vertegenwoordigde schepen van Stedenbouw Coomans de Brachène (MR) het stadsbestuur, maar op de gemeenteraad was het Mayeur die het hoge woord voerde. “Er zijn inderdaad nog tegenstanders, maar die zullen er altijd zijn”, zuchtte Mayeur, als antwoord op de vele kritieken van handelaars die de voetgangerszone te verwerken krijgt.

“Tenzij we de tijd terugdraaien en opnieuw auto’s toelaten op de centrale boulevards. Maar dat zal deze meerderheid nooit doen. Misschien dat enkele partijen dat in de toekomst wel van plan zijn, maar het zal niet met ons zijn”, zo verwees Mayeur naar de kritiek vanuit CDH-hoek. Er werd al eerder geopperd dat de heraanleg van de voetgangerszone misschien over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 getild zou kunnen worden, wat de tegenstanders van de piétonnier extra munitie zou geven in hun verzet.

De Brusselse burgemeester blijft rotsvast overtuigd van het nut van de piétonnier: “Vandaag is er tenminste opnieuw volk in de stad. Deze stad heeft met de lockdown, de aanslagen en de sluiting van de Stefaniatunnel verschrikkelijke tijden gekend. Dat ontkennen staat gelijk aan liegen, en het is niet correct om dat te negeren en alle problemen op de voetgangerszone af te schuiven.”

'Hogere bezoekerscijfers en bezettingsgraad'
Bovendien is volgens Mayeur het ergste leed geleden, en gaat het beter en beter met de handel in het hypercentrum. “Ik nodig al diegenen die kritiek hebben uit om naar het Beursplein en omgeving te gaan en foto’s te nemen van de files aan de winkels daar. De bezoekerscijfers van handelaars gaan de hoogte in, en de bezettingsgraad van de panden is nu veel hoger dan voor ik burgemeester was. Toen geraakten we vele handelspanden niet kwijt, nu is er meer vraag en komen er steeds meer nieuwe ketens bij. Er zijn misschien winkels die de deuren moeten sluiten, maar er komen er net zoveel nieuwe bij.”

In zijn typische stijl haalde Mayeur nog eens uit naar de handelaars die zich verzetten. “Ik vraag me af wat de echte belangen zijn van de mensen die zich hier zo fel tegen verzetten. Waarom tekenen mensen beroep aan die een zaak hebben op meer dan één kilometer van de autovrije zone?”, vroeg Mayeur zich af, die in zijn forse betoog ook liet doorsluimeren dat de kritiek niet altijd makkelijk is: “Ik ben het beu om door sommigen op sociale media en op straat verrot gescholden te worden. Wij laten ons niet intimideren door drie of vier tegenstanders, waarvan ik me afvraag wat hun belang is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni