© Tinza via Facebook

Tinza: Brusselse start-up voor levering door particulieren

AL
© BRUZZ
29/08/2016

Deze maandag is Tinza gelanceerd, een platform voor de levering van producten door particulieren. Volgend jaar willen de Brusselaars al in Parijs en Californië zitten. "Noem ons een Uber voor spullen."

Tinza wil mensen die iets hebben gekocht of willen verhuizen, maar dat moeilijk kunnen vervoeren, in contact brengen met anderen met een voertuig. De website staat sinds zondagavond online. Op maandag is hij gelanceerd.

“Er is de nood aan het verplaatsen van voorwerpen… en er zijn mensen die overal heen bewegen”, zegt Yassine Assa van Tinza aan BRUZZ. Tinza wil de beide verbinden. “Wij zijn idealisten van de deeleconomie. We kijken naar de bestaande productiemiddelen en naar hoe we die beter kunnen gebruiken.”

Vervoerders registreren zich op de website van Tinza, met vermelding van hun voertuig, een perimeter waarbinnen ze kunnen leveren, de omvang van de voorwerpen die ze kunnen vervoeren en hun beschikbaarheid. Tinza zegt een individueel gesprek te houden met iedere vervoerder, om vertrouwen te garanderen.

Klanten zoeken een transporteur op basis van de route, het tijdstip en de grootte van het product dat ze vervoerd willen zien. De prijs spreken zoeker en leveraar onderling af, al geeft Tinza een richtprijs. De betaling gebeurt voorlopig cash en rechtstreeks tussen de klant en de vervoerder.

Lokaal begin, grote ambities

Het idee voor Tinza kwam er anderhalf jaar geleden, vertelt Brusselaar Assa. Sindsdien werken hij, een vennoot en een team eraan nog zonder iets te verdienen. Dat zal ook de komende maanden nog het geval zijn.

Op 15 november wil Tinza dan elektronisch betalen invoegen en levert het Assa en z’n ploeg ook wat op. “Ik kom uit de wereld van het elektronisch betalen (hij werkte onder andere voor Ogone en voor MasterCard n.v.d.r.). Je hebt een enorme massa gebruikers nodig om winst te kunnen maken. Die willen we eerst uitbouwen.”

Tinza gebruiken is nu mogelijk in de negentien Brusselse gemeenten. Het telt momenteel zo’n 250 transporteurs, die konden zich al een paar maanden inschrijven. Volgende maand installeert het team achter Tinza zich in de Amerikaanse Silicon Valley (Californië).

Vanuit die hotspot voor technologiebedrijven wil Tinza zijn activiteit uitbreiden naar Parijs begin volgend jaar en naar Californië een halfjaar later.

Bpost

In juni lanceerde bpost Bringr, een platform waarmee iedereen tegen vergoeding pakjes kan vervoeren en afleveren. De dienst bestaat voorlopig enkel in Antwerpen.

“Wij maken het verschil met een mooie gebruikservaring”, zegt Assa. “Ik heb de app van Bringr bekeken en die trekt op niks.” Als start-up kan Tinza ook flexibeler reageren dan een gevestigd postbedrijf, argumenteert de ondernemer, en met een snelle schaalvergroting en een rol als trendsetter willen ze een referentie zijn.

Tot slot, wil Tinza het verschil maken door de producten die het vervoert: de prioriteit gaat naar grote- en tweedehandsvoorwerpen. Meubels leveren dus, waar bpost zich klassiek richt op postpakketten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni