Toch nog plaats op Nederlandstalige school voor bijna driekwart leerlingen

JP
© BRUZZ
09/11/2017

Ruim drieduizend leerlingen grepen tijdens de inschrijvingsronde van dit voorjaar naast een plekje in het Nederlandstalig onderwijs. Voor ruim zeventig procent van hen werd bij de start van dit schooljaar dan toch nog een plaats gevonden. De overige dertig procent moest uitwijken naar de Rand of naar het Franstalig onderwijs.

Tijdens de inschrijvingsperiode van dit jaar heeft het Lokaal Overlegplatform, dat instaat voor het inschrijvingensysteem, aan 3.145 leerlingen een 'neen' moeten verkopen. Dat zegt coördinatrice Nadine Engels, van de koepelorganisatie LOP. Een aantal van die leerlingen - we spreken van zo’n 800 leerlingen - was nog niet leerplichtig. De inschrijving voor de leerlingen met geboortejaar 2015 kon dus nog een jaar wachten.

Van de overige leerlingen heeft ruim zeventig procent toch nog een plaats gevonden in het Nederlandstalig onderwijs. Ongeveer 1.600 leerlingen konden tijdens de eerste schooldag in september dus ondanks hun negatieve antwoord tijdens de eerste inschrijvingsronde, toch instromen in het Nederlandstalig onderwijs.

Verschuivingen
Dat er toch nog zoveel plaatsen vrijkomen, wijdt Engels aan de vele veranderingen die in het begin van het schooljaar nog plaatsvinden. Leerlingen blijken dubbel ingeschreven te staan, of veranderen toch nog van school bijvoorbeeld. Zo komen plaatsen vrij die kunnen worden ingevuld door kinderen op de wachtlijst.

Toch moest ook een gedeelte van de leerlingen, zo’n dertig procent, uitwijken naar de Rand of naar het Franstalig onderwijs. De exacte cijfers daarover gaat het LOP met het Franstalig onderwijs uitwisselen, maar die zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

Vooral in de onthaalklassen en in het eerste en tweede leerjaar is de vraag groot. Volgens Engels zijn er in de hogere klassen geen plaatstekorten, en zijn er daar zelfs plaatsen over. Dat komt vermoedelijk doordat leerlingen die noodgedwongen voor Franstalig onderwijs hebben moeten kiezen in het eerste leerjaar, vaak niet meer veranderen van school als ze eenmaal gewend zijn.

700 extra plaatsen
Ook zijn er dit jaar zo’n 700 plaatsen bijgekomen doordat scholen middelen hebben gekregen voor capaciteitsuitbreidingen. Verschillende scholen konden daardoor extra leerlingen aannemen, zoals de Groene School in Anderlecht of de Maria Boodschapschool in de Brussel-Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni