De Raad van State heeft geoordeeld dat er geen reden is om de aanleg van een tramhalte voor de toekomstige tramlijn 9 in Ganshoren tegen te houden. De gemeente Ganshoren had daar wel om gevraagd omdat de halte in een niemandsland zou te komen liggen en een negatieve impact zou hebben op het natuurpark. Of het bijhorende GEN-treinstation er komt, is nog steeds onduidelijk.

De aanleg van tramlijn 9, die van Simonis tot aan het UZ in Jette zal lopen, is volop bezig. “De werken zijn aan de gang in de eerste zone, aan de Dikke Beuklaan en Laarbeeklaan. Ook onder het Astridplein, het Spiegelplein in de volksmond, zijn we aan het werken." Dat zegt Lore Vandoorne, woordvoerster van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken klaar zijn in het najaar van 2018."

Daarna beginnen de werken om de tramlijn door te trekken tot tot aan de Heizelvlakte en tegelijkertijd tramlijn 3 tot aan het metrostation Koning Boudewijn uit te breiden. Die werken zouden moeten klaar zijn tegen de zomer van 2019.

Ook op de Tentoonstellingslaan in Ganshoren zijn de eerste sporen aangelegd. Maar daar restte wel een obstakel: de geplande tramhalte Expo. De gemeente Ganshoren was naar de Raad van State getrokken om de bouw van die tramhalte, onder de brug op de Tentoonstellingslaan, tegen te houden.

“De halte zou in een niemandsland komen te liggen, waar geen enkele sociale controle is”, vertelt MR-schepen van Mobiliteit Magali Cornelissen. “De bouw zal een negatieve impact hebben op het nabijgelegen natuurgebied, en er zouden tuinen en huizen onteigend worden. Dat allemaal terwijl er een bestaande halte vlakbij ligt waar bus 14 nu stopt, aan de Rivierendreef.”

Wettelijke middelen uitgeput
“We hadden dan ook aan de Raad van State gevraagd om te oordelen dat het dossier in zijn totaliteit moet bekeken worden: de tramlijn 9, maar ook de parking onder het Spiegelplein en de tramhalte Expo.” Maar daar is de Raad van State dus niet op ingegaan. “Helaas zijn al onze wettelijke middelen nu uitgeput. Wat ons rest, is beroep te doen op het gezond verstand van het Gewest en minister van Mobiliteit Pascal Smet”, aldus Cornelissen.

Cornelissen merkt wel op dat in het nieuwe Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) opnieuw sprake is van het GEN-treinstation Ganshoren-Expo/Tentoonstelling. Dat plan leek eerder dood en begraven. “Als het Gewest toch van plan is de bouw van dat station door te zetten, zullen de bewoners van Ganshoren opnieuw ten strijde trekken”, klinkt het bij Cornelissen. De nieuwe burgemeester van Ganshoren Robert Genard behoort ook tot de MR, en kan daarbij dus een belangrijke rol spelen.

Maar, zoals dat geldt voor het hele GEN-plan, is de bouw van het station afhankelijk van de plannen van de NMBS. Met andere woorden: als het er al komt, is het niet voor morgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni