UCL en Université Saint-Louis beslissen donderdag over fusie

© Belga
17/05/2017

Sinds vorige zomer zijn ze al 'verloofd', maar donderdag beslissen de Université catholique de Louvain (UCL) en de Université Saint-Louis (USL) of ze ook echt zullen fusioneren. Voor de UCL is dat slechts een formaliteit, maar bij de USL heerst hier en daar nog wat twijfel. De impact op het universitaire landschap in Franstalig België is immers niet te verwaarlozen.

Donderdag beslissen de Université catholique de Louvain (UCL) en de Université Saint-Louis (USL) of ze al dan niet fusioneren. De samensmelting moet zowel de nationale voetafdruk als de internationale uitstraling van beide instellingen vergroten. De UCL telt op dit moment 30.000 studenten, waarvan 8.000 in Brussel. Het kleine Brusselse Saint-Louis telt er 3.800.

USL verdeeld
In december raakten de universiteiten het al eens over een 'kadernota' rond de fusie. De raad van bestuur van de UCL keurde die unaniem goed, maar bij de USL kreeg het project slechts 65 procent ja-stemmen.

De finale stemming moet donderdagavond minstens door zestien van de twintig leden van de algemene vergadering van de USL worden goedgekeurd. Daarmee is de zaak evenwel nog niet rond. Ook het bestuursorgaan van het Franstalig hoger onderwijs, de Académie de recherche et d'enseignement supérieur (Ares), moet zich nog uitspreken.

En dat zou nog woelige discussies kunnen opleveren. De Université libre de Bruxelles (ULB) heeft immers geen goed oog in de ontwikkelingen in haar achtertuin en weert zich als een duivel in een wijwatervat. De ULB-rector lanceerde vorige zomer zelfs inderhaast een tegenvoorstel aan de USL, maar dat bleef zonder gevolg.

Bevoegde minister Marcourt koele minnaar
Daarnaast zouden ook meer politiek getinte obstakels nog kunnen opduiken. Bevoegd gemeenschapsminister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) werd de voorbije maanden meermaals ondervraagd in het parlement van de Franse Gemeenschap, maar hij toonde zich nooit echt enthousiast.

Marcourt riep beide universiteiten op het 'globale evenwicht' te bewaren zoals dat in 2013 in een decreet werd vastgelegd. Doel daarvan was samenwerking te stimuleren en een einde te maken aan onderlinge concurrentie op basis van de verschillende strekkingen binnen het universitaire landschap.

Laatste woord
Het laatste woord is hoe dan ook voor het parlement van de Franse Gemeenschap. Voor een fusie van UCL en USL moet immers aan het 'landschapsdecreet' gesleuteld worden.

Oorspronkelijk was de bedoeling om de fusie al bij de start van het komende academiejaar te laten ingaan. Die streefdatum lijk intussen onhaalbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni