‘Valse paspoorten bestemd voor terugkerende Syriëstrijders’

© BRUZZ
21/01/2017

De paspoortzwendel bij de Stad-Brussel, die eind december aan het licht kwam, was bedoeld om Belgische jihadisten vanuit Syrië terug naar België te krijgen. Dat schrijft La Dernière Heure zaterdag. Een werknemer van de Stad Brussel is opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Een vals Belgisch paspoort zou een terugkerende Syriëstrijder “15 à 20.000 euro kosten”, klinkt het in La Dernière Heure. Met die valse papieren zouden jihadisten terug het land in kunnen, zonder naar de gevangenis te moeten. De vervalsers werkten op de dienst Bevolking van Brussel-Stad, en beschikten dus over al het nodige materiaal om valse paspoorten te maken. Ze maakten de identiteitsdocumenten op naam van andere Brusselaars, die nog ingeschreven waren bij het Rijksregister, en plakten er de foto’s van de Syriëstrijders op.

Zwijgplicht
Schepen van Burgerlijke Stand Alain Courtois (MR) kan de informatie bevestigen, noch ontkennen. “Er loopt een gerechtelijk onderzoek, dus we zijn gebonden aan de zwijgplicht”, laat zijn woordvoerder weten aan BRUZZ. “Het enige wat we kunnen bevestigen, is dat er zeven paspoorten zijn uitgereikt en dat er twee ambtenaren van de Stad bij betrokken zijn.”

Toch zou maar één werknemer van de stad zijn opgepakt en onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst. Dat vernam het nieuwsagentschap Belga uit gerechtelijke kringen. De krant La Dernière Heure had gemeld dat ook een tweede werknemer van dezelfde dienst onder aanhoudingsbevel werd geplaatst, maar dat blijkt niet te kloppen.

De zaak zou aan het licht zijn gekomen toen één van de vervalsers de identiteit van een gevangene gebruikte voor een vals paspoort. De tweede vervalser werd vijftien dagen later op heterdaad betrapt, terwijl hij valse papieren afleverde. Het is niet duidelijk of er dankzij de paspoorten effectief Syriëstrijders opnieuw ongemerkt het land zijn binnengekomen.

Het stadsbestuur hield van bij het begin de lippen stijf over de concrete omstandigheden van de zaak. De kwestie kwam afgelopen maandag opnieuw aan bod in de gemeenteraad, maar de details werden achter gesloten deuren besproken.

Meer controles
“We bekijken wel met de federale overheidsdiensten van Binnenlandse Zaken en Vreemdelingenzaken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden”, zei Courtois toen wel. “Zelf gaan we werken aan scherpere controles bij ons personeel. Er zullen meer controles komen, en bovendien vanuit andere diensten. Vroeger moesten de ambtenaren zichzelf controleren, maar dat gaan we veranderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni