Van Molenbeek naar Silicon Valley met een visionair idee

SDS
© BRUZZ
09/08/2016

De Brusselse Khadija Hamouchi rijgt de internationale prijzen aan elkaar voor haar idee voor een nieuw sociaal netwerk. Via de app Sejaal wil ze kwalitatief onderwijs brengen naar jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze won er een Afrikaanse award mee, sleepte een zomerprogramma aan Stanford University in de wacht en is nu uitgenodigd om in Silicon Valley een prototype te bouwen.

“Sejaal is een app die jongeren tussen 18 en 30 in de Arabische wereld blootstelt aan leermateriaal in de vorm van video’s, infographics en artikels”, zegt de 26-jarige Hamouchi in een interview met de Brusselse website AlohaNews.

“De app zal drie centrale thema’s hebben. Als eerste: de industrie, als tweede: persoonlijke ontwikkeling, ten derde: vaardigheden zoals bijvoorbeeld communicatie, hoe je je moet gedragen op de werkvloer. (...) Tegen 2020 alleen al zullen 100 miljoen jongeren in de Arabische wereld de arbeidsmarkt betreden. Als ze geen werk vinden, wil ik me de gevolgen niet inbeelden (...).”

Hamouchi, die geboren is in Elsene en opgroeide in Molenbeek, ziet Sejaal als een ‘verbeterde Facebook’ waar leden ook echt iets opsteken. De lesinhoud zal beschikbaar zijn in het Engels, Arabisch en Frans. Leden zullen de inhoud die hen interesseert kunnen opslaan, en notities toevoegen. Op termijn wil ze de data verkopen aan een onderwijsbedrijf dat op die manier zijn producten kan afstemmen op de wensen van de gebruikers.

Te veel vriendjespolitiek
“Ik heb altijd een heel internationaal georiënteerde geest gehad, ik stond altijd al open voor innovatie en risico”, zegt Hamouchi aan AlohaNews. Na een bachelor Engels-Nederlands aan de universiteit Saint-Louis (en een Erasmusverblijf in Nederland) besluit ze naar Londen te trekken voor een master in onderwijs, rond cultuur, taal en identiteit.

“Als derdegeneratie-immigrant voelde ik meteen al dat een ambitieus persoon als ik hier niet kon blijven. Je moet te veel aan vriendjespolitiek doen om door te stoten en dat is niet mijn manier. Mensen hebben ook de neiging om ‘het kleintje te houden waar ze is’. Er heerst een enorm institutioneel racisme in België.”

Jonge Egyptenaren
In 2014 bezoekt Hamouchi Egypte. “Het onderwijs is er heel ouderwets, maar de jongeren trekken zich perfect uit de slag”, klinkt het. “Ze hebben zichzelf geleerd instrumenten te bespelen, zonder academies of conservatoria. Ze hebben een artistieke creativiteit (…), ze hebben zichzelf Engels geleerd, en hoe ze websites kunnen bouwen. Ze trekken zich uit de slag. (…) Dat heeft echt indruk op me gemaakt."

Datzelfde gevoel krijgt Hamouchi als ze later lesgeeft aan Arabische leerkrachten tijdens een seminarie in Jordanië. “De leerkrachten in de Arabische wereld zijn stabiel en toegewijd, de jongeren talentvol, maar het onderwijssysteem ligt er aan duigen. Er zit een hemelsbrede kloof tussen het potentieel van de bevolking en de infrastructuur die is opgezet door de lokale beleidsmakers.”

Daar rijpt het idee voor het nieuwe sociale netwerk. De Belgisch-Marokkaanse volgt een zomerprogramma aan de universiteit van Stanford rond het thema Leadership, Business and Innovation, en diept nog tot eind augustus via een incubator in Berlijn het concept van Sejaal uit. Ze heeft er ook een African Entrepreneurship Award van 25.000 dollar voor gewonnen, en mag het concept nu gaan uitwerken in Silicon Valley. Voor haar prototype en verblijf van drie maanden daar heeft ze op gofundme.com een crowdfundingactie opgezet die 12.000 euro moet opleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni