Een op vijf vakbondsafgevaardigden geeft aan regelmatig discriminatie van collega’s vast te stellen. Dat blijkt uit een ondervraging bij 307 delegees, die woensdag wordt voorgesteld. Een op twee ziet ook regelmatig vooroordelen en stereotypen op het werk. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wil dit verhelpen door de ondernemersraden diverser te maken.

In het kader van de campagne ‘Racism, Game Over’ hebben de vakbonden ACV, ACLVB en ABVV een bevraging gehouden onder hun afgevaardigden naar racisme op de Brusselse werkvloer. De cijfers zijn opmerkelijk. Een op vijf geeft aan regelmatig discriminatie van collega’s vast te stellen, vooral bij de aanwerving en promotie, en vooral op basis van geloof, nationaliteit of afkomst. Een op twee ziet ook regelmatige basis vooroordelen en stereotypes, en ruim 34 procent waren getuige van racisme bij de zoektocht naar een baan.

“Vakbondsafgevaardigden zijn aanspreekpunten”, legt Debaets uit. “Het zijn vertrouwensmensen voor andere werknemers, die veel zien en horen. Positief is dat drie op de vier vakbondsafgevaardigden ook echt actie willen ondernemen tegen racisme.”

Debaets wil samen hen de werkvloer sensibiliseren, onder meer met vormingen. Ze wil ook de ondernemersraden binnen de verschillende Brusselse bedrijven diverser maken. “Dat is goed voor de productiviteit en creativiteit”, zegt ze, “dat heeft Harvard onderzocht. Het zal ons ook toelaten anders naar diversiteit te kijken, en dat is de bedoeling.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni