Veel vragen en weinig antwoorden op gemeenteraad

FVDE
© BRUZZ
26/06/2017

De gemeenteraad in Brussel-Stad, de eerste na het ontslag van Yvan Mayeur als burgemeester, is nauwelijks teruggekomen op de crisis in de Brusselse politiek. Mayeur bleef afwezig, en op de vraag of hij nog als gemeenteraadslid zal aanblijven, kwam geen antwoord. De vele moties rond transparantie en vergoedingen werden verplaatst of weggestemd.

Verschillende partijen hadden in de nasleep van het Samusocial-schandaal moties ingediend. Zo wil Johan Van den Driessche (N-VA) een financiële audit van allerlei aan de stad verbonden organisaties. Ecolo en Groen hebben moties klaar over de ethische en bestuursregels die binnen de Stad moeten gelden, en over de transparantie van bezoldigingen voor mandatarissen.

Bevriezen van bezoldigingen
Uittredend schepen Ans Persoons (SP.A) wil haar kersverse rol als oppositielid meteen in de verf zetten, door een onmiddellijke bevriezing van alle bezoldigingen in beheersorganen.

Op de gemeenteraad heerste heel wat verwarring, over wat er ter stemming zou gebracht worden en niet. Donderdag is er immers al een comité rond politieke vernieuwing, dat bestaat uit leden van zowel meerderheid als oppositie. Er was afgesproken dat alle moties zouden uitgesteld worden, maar Persoons wilde toch overgaan tot de stemming van haar voorstel. “Niet omdat we niet geloven in dat comité. Maar het lijkt ons goed om in afwachting van de resultaten die dat comité boekt, alle vergoedingen stop te zetten.”

Zoals verwacht ging de meerderheid niet op haar voorstel in. Enkel N-VA, Ecolo en Groen volgden haar voorstel. CDH en Défi onthielden zich. “Gaat u ook voorstellen om uw eigen loon te bevriezen?”, vroeg voorzitter Alain Courtois (MR) geamuseerd, nadat eerder is gebleken dat Persoons als schepen nog tot september zal uitbetaald worden. “Met alle plezier, want ik heb hier niet voor gekozen”, klonk het antwoord van Persoons. Tot onvrede van CDH-gemeenteraadslid Christian Ceux: “Maar u hebt wel tot de laatste dag gewacht om uw ontslag in te dienen”, zei Ceux, die zich eerder al over haar voorstel liet ontvallen “genoeg te hebben van de hypocrisie”.

Verdeelde oppositie
In de debatten bleek dat ook de oppositiepartijen grondig verdeeld zijn over de te volgen weg. Sommigen willen de hervormingsvoorstellen in het speciaal daarvoor opgerichte comité bespreken, anderen vinden dat de zaak (dringend) een publiek debat verdient.

Na veel vijven en zessen brachten ook de groenen hun motie over transparantie van vergoedingen ter stemming, maar ook dat voorstel haalde het niet. Opvallend: de in ongenade gevallen Marie Nagy (Ecolo) onthield zich bij het voorstel van haar partijgenoten. “Het heeft geen zin om hier nu losse voorstellen te lanceren”, aldus Nagy, die ervoor pleit om het werk in het comité verder te zetten.

Ook Fabian Maingain (Défi) onthield zich, omdat er afgesproken was om geen enkele motie te stemmen. “Ik ben boos om het circus dat zich hier afspeelt.” Johan Van den Driessche (N-VA) merkte dan weer op “dat de sfeer hier niet van die aard is om een deftig debat te houden.”

Bart Dhondt (Groen) was teleurgesteld na de zitting: "We hebben op geen enkele vraag een antwoord gekregen van de meerderheid. Dit was het moment om een signaal te geven. In onze moties stonden vragen met betrekking tot decumul en vergoedingen voor bestuurders. Wat denkt dit schepencollege daarover? We weten het nog altijd niet. Ook de rol van Yvan Mayeur (blijft hij gemeenteraadslid en dus betaald bestuurder bij Vivaqua?) blijft onduidelijk."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni