In 2015 nam het aantal Syrische Brusselaars fors toe. De stijging is grotendeels te verklaren door de instroom van oorlogsvluchtelingen.

De Syrische burgeroorlog laat zich voelen in de Brusselse bevolkingscijfers. Het aantal Syriërs groeide de laatste jaren exponentieel. In 2015 verdubbelde hun aantal tot ongeveer vierduizend. Over een periode van drie jaar gaat het om een verviervoudiging. De Syriërs droegen bij tot de algemene bevolkingsgroei in Brussel (+ 1,1 procent in 2015).

Voor de uitbarsting van het conflict in 2011 groeide het aantal Syriërs in Brussel maar heel langzaam. Het land was stabiel en kende relatief weinig emigratie. De Syrische gemeenschap in Brussel telde enkele honderden leden, velen van hen christenen.

De nieuwe Syriërs hebben meestal het statuut van vluchteling. “Anders dan asielzoekers worden vluchtelingen wel opgenomen in de bevolkingsstatistieken,” klinkt het bij BISA, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse. De meesten zijn ingeschreven in aankomstgemeenten zoals Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek. Zoals vaak bij nieuwe migratiebewegingen ligt het aantal mannen (2.300) hoger dan het aantal vrouwen (1.700).

Over het profiel van de nieuwkomers is nog niet veel bekend. De beschikbare gegevens zijn nog niet geanalyseerd, klinkt het bij demografische onderzoekers. Volgens verschillende Syriërs gaat het om een diverse groep. “Er zijn gezinnen en alleenstaanden, mensen uit kleine en grote steden, laaggeschoolden en hooggeschoolden,“ vertelt Abdalla Omari, een kunstenaar die in Brussel terechtkwam via Parijs.

België ontving relatief weinig Syrische vluchtelingen in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland (600.000) of de buurlanden van Syrië, waar miljoenen oorlogsvluchtelingen leven. In ons land vestigden de meeste Syriërs zich in de grote steden. “Veertig procent van alle Syriërs in België woont in Brussel,” aldus het BISA. Een ongeveer even groot aandeel woont in Vlaanderen, vooral in Antwerpen en Gent.

Onderstaande interactieve grafiek toont de precieze evolutie van het aantal Syriërs in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni