Arnaud Verstraete

Verstraete over CETA: 'Gebrek aan respect voor Brussels parlement'

LBU
© BRUZZ
26/10/2016

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) is ontzet over de houding van de Brusselse regering in het CETA-debat. "De meerderheid van de Brusselse partijen heeft bekommernissen over dit verdrag, maar de regering neemt niet eens de moeite om te komen luisteren naar het debat", zegt hij.

Het getuigt volgens Verstraete van een gebrek aan respect voor de democratie in de hoofdstad. "We hebben een parlement dat legitieme inhoudelijke bezorgdheden heeft geuit. De minister van Begroting hoort dat en zegt: 'we gaan daar zelf niets mee doen, een Waalse minister-president is ermee bezig, dat moet volstaan'. Dit is een onvoorstelbare minachting voor het Brusselse parlement", reageert Verstraete verontwaardigd.

De ondertekening van het verdrag heeft volgens het parlementslid namelijk een rechtstreekse invloed op dossiers die het afgelopen jaar besproken zijn in het parlement. Hij denkt daarbij aan de regulering van Uber en Airbnb, maar ook het verbod op dieselbussen.

"Door het ICS-systeem, waarbij buitenlandse bedrijven van overheden een schadevergoeding kunnen eisen als de parlementen regels invoeren die hun financiële belangen beschadigen, is het niet uitgesloten dat bijvoorbeeld Airbnb een stokje steekt voor de betreffende ordonnantie van het Brusselse parlement", zegt Verstraete. "De Brusselaars zouden dan moeten betalen voor regels die eigenlijk goed zijn voor onze economie. Dit zijn concrete Brusselse voorbeelden waarover we onze bezorgdheid hebben geuit, en de regering legt die gewoon naast zich neer."

Fundamenteel ondemocratisch
Ten slotte hekelt Verstraete ook de houding van de Vlaamse partijen Open VLD en N-VA in Brussel. "Als de liberalen oproepen om de grondwet naast zich neer te leggen door bepaalde gemeenschappen of gewesten buitenspel te zetten en het verdrag zonder hen goed te keuren, dan is dit problematisch voor de democratie."

"Ik hoorde daarnaast N-VA-fractieleider Johan Van Den Driessche oproepen dat de Waalse regering haar conclusie moest trekken en vertrekken uit Europa als ze een verdrag voor 500 miljoen Europeanen wil blokkeren", gaat het groene parlementslid verder. "Dit is stuitend. Stel u voor dat een Franstalige partij hetzelfde zou zeggen in het Brusselse parlement over de Vlamingen. Het kot zou - terecht - te klein zijn, en net daarom is de houding van Van den Driessche in deze discussie onaanvaardbaar."

Democratisch onderhandelingsproces
De groene fractie in het parlement heeft vorige donderdag nog een voorstel van resolutie ingediend over het CETA-verdrag, waarin ze de regering vraagt om de volmacht voor ondertekening te blijven weigeren én tegelijkertijd bij de Europese instellingen aandringt op een democratisch en inclusief onderhandelingsproces.

Dit voorstel is momenteel nog niet behandeld door het parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni