Vervoort dreigt opnieuw om uitgaven Sint-Lambrechts-Woluwe te blokkeren

© BRUZZ
25/04/2017

Wolu-Info, het gemeenteblad van Sint-Lambrechts-Woluwe, is nog altijd eentalig Frans en dus in strijd met de taalwetgeving. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zal mogelijk de uitgaven van de gemeente afkeuren, maar N-VA denkt dat het bij loze woorden blijft. De partij vindt bovendien dat er harder ingegrepen moet worden tegenover burgemeester Olivier Maingain (Défi).

In 2015 besliste de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe om het gemeenteblad Wolu-Info alleen nog maar in het Frans te verspreiden. De 2.500 Nederlandstalige inwoners van de gemeente krijgen een afgezwakte versie in de bus, doorgaans enkele weken later.

Dat is echter in strijd met de taalwetgeving, zo vindt onder meer N-VA. Ook de oppositieleden in Sint-Lambrechts-Woluwe van CD&V en Open VLD deden al hun beklag over de situatie. Ook de Vaste Commissie Taaltoezicht oordeelde dat het blad onwettig is.

Daarover ondervraagd door Brussels parlementslid Liesbeth Dhaene (N-VA) zei Vervoort dat het Gewest de uitgaven van de gemeente met betrekking tot Wolu-Info in 2017 zal weigeren. “Maar daarmee dreigde hij in mei 2015 ook al, en toch zijn de uitgaven eind 2015 en eind 2016 telkens zonder enig bezwaar goedgekeurd”, aldus Dhaene aan BRUZZ, die vreest dat het bij loze dreigementen zal blijven.

Schorsen of uit ambt ontzetten
Bovendien vindt Dhaene dat burgemeester Olivier Maingain (Défi) een zwaardere straf verdient. “Vervoort kan hem ook schorsen of uit zijn ambt ontzetten. Ik heb al een resolutie ingediend om hem voor drie maanden te schorsen, maar die werd door geen enkele partij van de meerderheid gesteund. Ook niet door de Nederlandstalige partijen”, aldus de N-VA-politica.

“Het wordt nochtans tijd dat er harder wordt opgetreden tegen Maingain”, vervolgt Dhaene. “Hij treedt de taalwetten in zijn gemeente wel vaker met de voeten. Ook de website is niet conform de taalwetgeving, en als je eens in de gemeente komt, zie je dat heel weinig officiële informatie in de twee talen wordt verspreid, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten.”

De Smul dient klacht in tegen de laatste 8 edities van het gemeenteblad, dat volgens de taalwetten tweetalig moet zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni