Vervoort en Laanan weigeren nog altijd lijst medewerkers vrij te geven

SDS
© BRUZZ
04/02/2017

Minister-president Vervoort (PS) en staatssecretaris van Openbare Netheid Fadila Laanan (PS) willen nog altijd niet vrijgeven wie voor hun kabinet werkt of gewerkt heeft. Ook nadat een beroepscommissie de transparantievoorvechters Anticor.be en Cumuleo gelijk gaf dat ze het recht hebben die informatie op te vragen, krijgen die geen antwoord. De rest van de Brusselse regering heeft de informatie inmiddels overgemaakt, soms wel maanden te laat.

Anticorruptieverenigingen Cumuleo en Anticor.be hadden de Brusselse excellenties in juli gevraagd een lijst vrij te geven met daarop de namen en precieze functies van al hun kabinetsmedewerkers van deze legislatuur. Ze wilden de samenstelling van hun kabinet weten sinds het begin van de huidige ambtstermijn: zowel interne als externe en deeltijdse medewerkers, als voormalige medewerkers. Ook hun precieze functieomschrijving - de dossiers waarop ze werken - werd gevraagd.

“Een gemiddeld Brussels kabinet telt toch zo’n twintigtal leden”, legde Christophe Van Gheluwe van Cumuleo toen uit aan BRUZZ. “Kabinetsleden adviseren de minister en beïnvloeden zo direct zijn of haar beslissingen. Het is daarom belangrijk dat burgers makkelijk kunnen weten wie zij zijn en of er eventuele belangenconflicten spelen.”

Drie bewindslieden leverden de gevraagde en volledige informatie binnen de maand: de mininsters Didier Gosuin (Défi) en Pascal Smet (SP.A), en staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi). Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) gaf wel haar huidige medewerkers door, maar niet de voormalige.

Mediadruk
Bij de andere regeringsleden bleef het stil, en dus trok Cumuleo naar de Brusselse Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB). Die commissie gaf hun midden augustus gelijk. Ze oordeelde dat kabinetsmedewerkers vanwege hun belangrijke publieke functie kunnen verwachten dat hun naam bekend wordt gemaakt.

De commissie gaf de overige ministers nog eens 30 dagen de tijd om de gevraagde informatie te verstrekken. Toch leidde dat niet meteen tot resultaat, iets waarover ook BRUZZ berichtte. Met enige vertraging ging minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) daarna uiteindelijk in op de vraag, en Debaets leverde de informatie over haar voormalig personeel.

"Het duurde tot 7 december, na een brief van het weekblad Le Vif/L'Express die onze actie was beginnen steunen, voor ook minister Guy Vanhengel (Open VLD) de gevraagde informatie stuurde", zegt Van Gheluwe van Cumuleo aan BRUZZ.

'Wachten op privacycommissie'
Sindsdien is het wachten op minister-president Rudi Vervoort en staatssecretaris Fadila Laanan (beiden PS). Maar zij geven geen inzicht in hun medewerkerslijst, tot op de dag van vandaag. "Zij zeggen nog altijd een antwoord af te wachten van de Commissie voor de Privacy, maar de beroepscommissie heeft ons juist gelijk gegeven dat die niet kan worden ingeroepen bij een dergelijk publiek mandaat", zegt van Gheluwe.

Via Twitter laat het kabinet-Vervoort inmiddels weten dat "zijn lijst met medewerkers al jaar en dag te vinden is op portaalsite van het Brussels Gewest". "Die lijst bevat geen informatie over voormalige medewerkers, en is ook niet gegarandeerd volledig", zegt Van Gheluwe. "Als er niets te verbergen is, waarom die lijst dan niet gewoon officieel openbaar maken?"

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni