Vervoort over CETA: 'Als hoofd van verdeelde regering kan ik niet onderhandelen'

LBU
© BRUZZ
25/10/2016

"Als ik aan de onderhandelingstafel van het CETA-verdrag de neen-stem van de PS zou vertegenwoordigen, dan heb ik binnen de vijf minuten een vertrouwenscrisis binnen de Brusselse regering", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) op BX1. Dus laat hij de gesprekken over aan de andere niveaus.

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) is en blijft het gezicht van het verzet tegen CETA. Nochtans heeft ook de Brusselse regering vooralsnog geen akkoord gegeven aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om het verdrag te ondertekenen.

Deze Brusselse 'neen' is er gekomen via een resolutie in het Brusselse Parlement, ook al is het eigenlijk de regering die hierover moet beslissen. "Het is onmogelijk om binnen de Brusselse regering een gezamenlijk standpunt in te nemen", zegt Vervoort aan BX1. "Dit is logisch, want we zitten met een coalitie van partijen die ook in andere regeringen zitten en daar een compleet tegenovergesteld standpunt innemen."

Net daarom heeft hij het parlement laten beslissen over de Brusselse stem. "Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik als lid van de PS op dezelfde golflengte zit als de partij, maar dat ik mij als hoofd van een verdeelde regering niet kan uitspreken", aldus nog Vervoort.

"Als ik aan de onderhandelingstafel de neen-stem zou vertegenwoordigen, dan breekt er binnen de vijf minuten een vertrouwenscrisis uit in de Brusselse regering", zegt de minister-president. "Daarom krijgt Magnette de bevoegdheid om te onderhandelen, maar worden wij permanent op de hoogte gehouden over de vorderingen."

Hij benadrukt ten slotte dat het doel niet is om neen te blijven zeggen, maar om een akkoord te vinden met Europa en Canada.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni