Jan De Cock

VGC helpt Sint-Lukas... en redt Jan De Cock

Bettina Hubo
© BRUZZ
18/05/2016

Het ziet ernaar uit dat kunstenaar Jan De Cock en zijn Brussels Art Institute voorlopig gered zijn. De Vlaamse Gemeenschapscommissie geeft dit en volgend schooljaar 250.000 euro huursubsidie aan de kunsthumaniora Sint-Lukas, die tijdelijk haar intrek nam bij De Cock. Hiermee kan de school een marktconforme huur betalen.

De kunsthumaniora Sint-Lukas in de Schaarbeekse Groenstraat wordt sinds 2014 volledig verbouwd. De school vond tijdelijk onderdak in de ateliers van Jan De Cock, een oud-leerling van Sint-Lukas. De kunstenaar vestigde zich midden jaren 1990 in een voormalige papierschepperij in de August Gevaertstraat in Kuregem. Later kocht hij ook twee panden aan de overzijde. Het openstellen van zijn gebouwen voor de jongeren van Sint-Lukas paste in zijn plan voor een Brussels Art Institute oftewel BAI, een multidisciplinaire kunstenplek waar leerlingen zouden werken aan de zijde van professionele kunstenaars.

De afspraak was dat Sint-Lukas drie jaar zou blijven en alleen kosten van verwarming en elektriciteit zou betalen, 75.000 euro. Een genereus gebaar van De Cock. De kunstenaar rekende ondertussen wel op flink wat Vlaamse subsidies voor zijn BAI. Dat viel dik tegen, zo bleek eind vorig jaar. Het was een streep door de rekening van De Cock, die een ferme lening was aangegaan. In maart liet hij weten dat hij zijn volledige patrimonium in Kuregem, de grote kunstwerken incluis, verkocht om zijn schulden te betalen. Op Immoweb werd het geheel te koop aangeboden voor 3,4 miljoen euro.

Voor Sint-Lukas, dat nog anderhalf jaar verbouwingswerken voor de boeg heeft, was dit een zeer onprettig vooruitzicht. Inmiddels lijkt de verkoop van de baan. De VGC heeft onlangs immers beslist om voor dit schooljaar 250.000 euro huursubsidies te geven aan de Sint-Lukas. Volgend schooljaar zou hetzelfde bedrag gegeven worden. “Het is een evidente oplossing,” zegt Paul Corthouts, voorzitter van Sint-Lukas. “De eigenaar (Jan De Cock, red.) heeft veel werken laten uitvoeren om de gebouwen geschikt te maken voor ons: klaslokalen, aangepast sanitair, een refter. Nu hij zelf in de problemen zit, is het maar normaal dat wij, bovenop de verbruikskosten, een marktconforme huur betalen. Aangezien onze eigen middelen helemaal naar onze verbouwingswerken gaan, hebben we huursubsidies gevraagd.”

Voor de school is het de beste oplossing, zegt Corthouts. “Als de gebouwen verkocht zouden worden aan een projectontwikkelaar, zouden wij weliswaar kunnen blijven vermits onze huurovereenkomst geregistreerd is, maar er zouden toch veel minder garanties zijn voor de kinderen.” Maar ook voor de gemeenschap is het de beste oplossing, meent Corthouts. “Elke andere tijdelijke locatie zou veel duurder zijn.” Bovendien bestaat nu de mogelijkheid dat het BAI blijft bestaan. Corthouts: “Nog een pluspunt dus, anders zou dat idee voor een topcultuurschool meteen ten gronde worden gericht.”

Is het gevaar van de verkoop nu helemaal geweken, de gebouwen staan nog steeds op Immoweb? Corthouts: “Puur juridisch niet, de facto wel, want De Cock krijgt op deze manier financieel wat zuurstof en kan zijn lening afbetalen.”

Vraag is wel of onderwijssubsidies kunnen dienen om de leningen van Jan De Cock af te betalen. Corthouts: “Anders betaal je de leningen van een of ander immobedrijf af. Nu is het nog ten gunste van een pedagogisch project.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni