Vier op tien Brusselaars voelen zich niet goed in hun vel

SDS
© BRUZZ
19/10/2017

Vier op tien Brusselaars voelen zich psychisch niet lekker. 18 procent heeft depressieve gevoelens, 10 procent angststoornissen en een op drie heeft slaapproblemen. Die cijfers liggen hoger dan elders in het land. Hoe lager het inkomen, hoe meer problemen.

Dat schrijft La Capitale donderdag, op basis van de jongste Welzijnsbarometer. De gegevens komen uit een grote enquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit 2013. In 2018 wordt opnieuw een groep Brusselaars bevraagd.

Vier op de tien Brusselaars boven de 15 jaar voelen zich psychisch niet goed. Ze piekeren te veel waardoor ze ’s nachts niet kunnen slapen (33 procent), voelen zich neerslachtig (18 procent) of angstig (10 procent).

De Brusselaars kampen vaker met psychische stoornissen dan de Vlamingen of de Walen. 35 procent van de Walen rapporteert psychologische problemen, tegenover 29 procent van de Vlamingen.

Dezelfde studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid schat dat ongeveer een kwart van de Brusselaars waarschijnlijk met een psychische pathologie kampt, omdat hij of zij minstens vier psychische stoornissen combineert.

Link met inkomen
De nieuwe Brusselse welzijnsbarometer focust op de relatie tussen het psychisch welbevinden en het opleidingsniveau van de inwoners. Dat laatste is immers een goede indicator van hun inkomen.

Armere mensen hebben vaker psychische problemen. 56 procent van de mensen die enkel een diploma basisonderwijs op zak hebben, voelt zich niet goed in hun vel, tegenover ‘slechts’ 34 procent bij de hoger gediplomeerden. Dat verschil merk je bij alle stoornissen, van slaap- en angststoornissen tot depressie.

Psychische problemen zijn dus ontzettend courant, hoewel er weinig over gepraat wordt in het publieke debat. En dat terwijl ze alleen maar toenemen: in 2001 voelde 10 procent van de Brusselaars zich depressief, in 2008 was dat 14 procent, en in 2013 18 procent.

Precies om psychische problemen bespreekbaar te maken, startte Vlaanderen in 2005 de ‘Te Gek?!-campagne. Die heeft als ondertitel ‘Tijd om normaal te doen over psychische problemen’, via theatervoorstellingen, literatuur, evenementen, bekende ambassadeurs en schoolprojecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni