Mayeur BRUZZ 1554

Vivaqua wil transparant zijn over mandaten en vergoedingen

© Belga
27/01/2017

In het licht van de Publifin-affaire wil de Brusselse waterintercommunale Vivaqua de kaart trekken van openheid over de mandaten en vergoedingen. De Raad van Zaakvoerders werkt aan een grote hervorming en vereenvoudiging binnen de waterdistributeur en afvalwatersaneerder, zo stelt de voorzitter van raad van bestuur, Yvan Mayeur vrijdag in een gesprek met Belga.

Mayeur wijst erop dat de raad van bestuur van Vivaqua 25 leden tellen die minstens elf keer per jaar samenkomen en niet over een vaste vergoeding beschikken maar een zitpenning van 714 euro bruto per vergadering. Aangezien de intercommunale uit gemeenten van de drie gewesten bestaat zijn er vier vergadering per jaar van de regionale comités. De deelnemers ontvangen een zitpenning van 190 euro per vergadering.

De leden van de Raad van Zaakvoerders - het bureau van de raad van bestuur - krijgen een vast bedrag van 56.546 euro bruto per jaar. "Maar het effectief ontvangen bedrag hangt per mandataris af van zijn persoonlijke situatie inzake cumul", verduidelijkte Mayeur.

'Hydrobru opdoeken'
Volgens hem biedt zich door het hervormings- en vereenvoudigingsproces in de watersector de kans aan om de intercommunale Hydrobru (voornamelijk actief in het afvalwaterbeheer) en zijn 29 bestuurders en 7 bureauleden op te doeken. Probleem is wel dat deze operatie opgeschort is door een belangenconflict van het Vlaams parlement.

Daarnaast het het aantal bestuurder van Vivaqua-dochter SAVENA, van 7 naar 5 teruggebracht (2 politieke mandatarissen en 3 ambtenaren) die jaars een forfait van bruto 600 euro ontvangen.

De tweede dochter van Vivaqua, CIBE Expertise, is intussen opgedoekt en vervangen door Vivaqua consult die alle commerciële activiteiten behartigt die niet onder de openbare dienstverlening valt. Vijf leden - 2 politici en 3 ambtenaren - ontvangen hiervoor geen salaris. Alle bedragen werden voor de huidige legislatuur vastgelegd.

Yvan Mayeur gaf ook aan dat een haalbaarheidsstudie over de twee filialen van Vivaqua uitgevoerd wordt.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni