zwembad BRUZZ 1536

'Vlaanderen investeert meer en meer in Brussel'

Danny Vileyn
© BRUZZ
31/08/2016

Op Sport en Welzijn na haalt de Vlaamse regering moeiteloos de Brussel-norm van 5 procent. Dat zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA), die eraan toevoegt dat de Vlaamse regering meer dan ooit voorheen in Brussel investeert.

Vanlouwe haalt de cijfers uit parlementaire vragen aan de verschillende Vlaamse ministers. Het budget voor Integratie en Inburgering gaat zowel in absolute cijfers als verhoudingsgewijs vooruit. In vergelijking met 2011 steeg het budget van 51,7 tot 62,5 miljoen euro. Waar in 2011 nog 10,70 procent naar Brussel vloeide, is dat in 2015 13,10 procent. Dat geld is o.a. bestemd voor inburgeringstrajecten en sociale tolk- en vertaaldiensten. Meteen krijgt Vanlouwes partijgenote Liesbeth Homans een pluim: verhoudingsgewijs investeert ze van alle Vlaamse ministers het meest in Brussel.

Ook Stedenbeleid zit met 9,5 procent van de Vlaamse middelen ruim boven de 5 procent. Anders dan de kritiek laat vermoeden, blijkt uit de cijfers van Vanlouwe dat het aandeel dat naar Brussel gaat voor Cultuur, Jeugd en Media 9,82 procent bedraagt. Dat is het hoogste cijfer in vijf jaar tijd.

Onderwijs schommelt al jaren tussen de 5 en 6 procent, goed voor 635,4 miljoen euro vorig jaar. Om meer anderstaligen aan te sporen om Nederlands te leren, pleit Vanlouwe ervoor om het Huis van het Nederlands te decentraliseren. “Het zou in de gemeenschapscentra lessen Nederlands kunnen aanbieden.”

Waar het aandeel voor Sport in 2014 nog meer dan 7 procent bedroeg, is het in 2015 gezakt tot 3,77 procent. Vanlouwe wijt dit aan de Brusselaars zelf: zijn partijgenoot en Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters had 10 miljoen euro veil voor de renovatie van zwembaden, maar de Brusselaars stuurden geen enkele aanvraag in.

Volgens het kabinet van Pascal Smet (SP.A), in de VGC bevoegd voor Sport, bedroeg de termijn om een project in te dienen maar drie maanden en waren de voorwaarden heel restrictief. “Van de 10 miljoen euro was slechts een half miljoen euro bestemd voor Brussel. Dat is de prijs voor de renovatie van één baantje. De VGC heeft bovendien geen eigen zwembad en de gemeentelijke zwembaden kwamen niet in aanmerking. Net zomin als het nieuwe zwembad van de VUB, dat tijdens de vorige legislatuur al een subsidie gekregen had, ondanks de bouw van een tweede instructiebad. Uiteindelijk kwamen alleen het Sint-Pieterscollege in Jette en het Jan Van Ruusbroeckcollege in Laken in aanmerking, maar geen van beide had renovatieplannen.” Smet heeft Muyters wel een brief gestuurd met de vraag voor een polyvalente zaal op de campus van COOVI.

Trend
Met de overheveling van een aantal federale bevoegdheden naar de gemeenschappen - in Brussel naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - is het volgens Vanlouwe moeilijk om het Brussels aandeel van het Welzijnsbudget te berekenen. Maar dat is volgens hem geen reden om het niet beter te doen. “Brussel en de Vlaamse Rand kampen al jaren met een achterstand, minister Jo Vandeurzen (CD&V) moet dringend een tandje bijsteken.” Wel heeft Vandeurzen in 2015 het budget al met bijna 50 miljoen euro verhoogd tot 170 miljoen euro.

Het gebrek aan Welzijnsinvesteringen is niet nieuw, de opeenvolgende Vlaamse regeringen hebben de voorbije 20 jaar nagelaten om bijvoorbeeld in rusthuizen te investeren. Ook in Vlaanderen is de kwaliteit van zorg en voeding in niet weinig rusthuizen ondermaats. Dat bleek onlangs uit een ontluisterende reeks in de krant De Standaard.

Maar Vanlouwe is optimistisch: “De trend waarbij Vlaanderen steeds meer investeert in Brussel, werd in 2015 verdergezet.” Hij koppelt er meteen de belofte aan om die lijn ook de komende jaren wordt aangehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni