Vluchtelingen stromen niet door op Brusselse arbeidsmarkt

SDS
© BRUZZ
23/03/2017

Van de ruim vijfduizend vluchtelingen die de afgelopen twee jaar bij de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris ingeschreven stonden, vond minder dan een vijfde een - tijdelijke - job. Meer dan de helft, 53 procent, blijkt enkel een diploma lager onderwijs te hebben.

Dat schrijft De Standaard vandaag en bevestigt Actiris ook aan BRUZZ.

"We merken dat het inschakelingsparcours van deze groep werkzoekenden vaak langer duurt", zegt woordvoerder Jan Gatz van Actiris. "Dat komt doordat de opeenvolgende acties, zoals onder andere de verwerving van talenkennis, basis- en vooropleiding en beroepsopleiding tijd in beslag nemen. Daarnaast is discriminatie natuurlijk ook een realiteit."

In 2015, toen het Maximiliaanpark volstroomde met vluchtelingen, trokken werkgevers er nog een tentje op om de nieuwkomers wegwijs te maken. Ze hoopten er gekwalificeerde mensen te vinden met de gevraagde technische of medische profielen, maar die groep blijkt kleiner dan verwacht.

Op bezoek in bedrijf
"De hoogopgeleide werkzoekende vluchtelingen proberen we wel sneller te matchen met werkgevers", zegt Gatz. "Met steun van Europa is er zo bijvoorbeeld recent het project 'At level to work' opgezet. Hoogopgeleide anderstaligen uit de sectoren zorg en ICT volgen een inburgeringstraject van 5 weken en gaan in die tijd ook al meteen op bezoek bij werkgevers." Inburgering, taalverwerving, onderwijs en contacten op de arbeidsmarkt moeten elkaar zo bespoedigen.

Eind februari 2017 waren er 3.263 werkzoekende vluchtelingen ingeschreven, op een totaal van 95.337 werkzoekenden in het Brussels Gewest - dat is dus 3,4 procent van het totaal. In vergelijking met februari 2016 betekent dat een stijging van 13 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni