Big City brussels parlement BRUZZ ACTUA 1577

Vooral Franstaligen steunen voorstellen werkgroep Politieke Vernieuwing

© Belga
19/07/2017

De voorstellen van de werkgroep Politieke Vernieuwing rond goed bestuur en transparantie zullen met een grote meerderheid in het Brussels Parlement worden neergelegd. Ze zullen donderdag tijdens de laatste plenaire zitting voor het zomerreces in overweging genomen worden. MR en CDH lieten woensdag weten dat ze de teksten mee zullen tekenen. N-VA en CD&V doen dat niet. SP.A wil dat haar tekst rond transparantie meegenomen wordt, zo niet tekenen de ook Vlaamse socialisten niet.

Afgelopen vrijdagmiddag ging de werkgroep in verwarring uiteen. Ze had de voorbije maanden aan een reeks voorstellen gewerkt, waarover in grote mate een akkoord was. Maar vrijdag vroeg MR juridisch advies over het voorstel dat ook burgemeester en schepenen de vergoedingen voor zowel hun openbare als private mandaten volgens het Europese systeem (met vergoedingsschijven) moeten openbaar maken. Daarom had ook CDH enkele dagen gevraagd.

Dat advies is er nu en er blijken geen problemen te zijn, stelt MR-fractieleider Vincent De Wolf woensdag. Voor hem moet het Brussels parlement de kans grijpen om sterke en vernieuwende voorstellen goed te keuren, die uitgewerkt werden over de grenzen van oppositie en meerderheid, voor de versterking van de principes van transparantie en goed bestuur.

CDH wel
Ook CDH heeft de teksten intussen ondertekend, maar fractieleider Benoît Cerexhe benadrukt dat dit maar een begin is en dat er nog andere hervormingen nodig zijn. Daarom heeft CDH een voorstel van ordonnantie ingediend om de opvolgerslijst en het verminderde effect van de lijststem af te schaffen.

De partij wil ook dat er werk wordt gemaakt van de vermindering van het aantal verkozenen, zowel op lokaal als op gewestelijk vlak. Vrijdag hadden PS, Défi, Ecolo en Groen hun fiat reeds gegeven voor de voorstellen van de werkgroep onder voorzitterschap van parlementsvoorzitter Charles Picqué.

N-VA niet
N-VA heeft beslist om de teksten niet mee te tekenen. Voor N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche zitten er goede zaken in de voorstellen - de transparantie van mandaten en de daarbij horende vergoedingen - maar er zijn ook zaken die ontbreken, zoals meer en snellere transparantie inzake regeringsbeslissingen en inzake transparantie over wat er gebeurt in de instellingen die rond het gewest en de gemeenten hangen.

"Maar vooral zouden we graag zien in welk toneelstuk we spelen en wie de regisseur is. We hebben het gevoel dat veel van de initiatieven rond behoorlijk bestuur die nu worden genomen door verscheidene partijen, zoals Défi en Groen/Ecolo, een verborgen politieke agenda hebben, ook communautair", stelt Van den Driessche. "Als in september de teksten nog aan de orde zijn, zullen we onze houding dienaangaande bepalen", besluit hij.

CD&V niet
Van den Driessches CD&V-collega Paul Delva tekent de voorstellen ook niet. Op die manier heeft zijn fractie de handen vrij bij de bespreking.

SP.A (voorlopig) niet
SP.A stelt voorwaarden aan een handtekening. "We zijn het inhoudelijk eens, maar willen verder gaan. Tenzij men ook onze tekst over transparantie meeneemt, tekenen we niet", zegt fractieleider Jef Van Damme. Hij wijst erop dat de sp.a-tekst intussen ook door andere Vlaamse partijen gesteund wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni