VUB pioniert met studie naar impact kanker op zelfstandigen

SW
© BRUZZ
21/03/2017

België telt ongeveer 852.670 zelfstandigen. Daarvan krijgt één man op de drie en één vrouw op de vier te maken met kanker voor zijn of haar 75ste verjaardag. In het licht daarvan zet de Vrije Universiteit Brussel (VUB) als eerste universiteit ooit een grootschalige studie op naar de impact van kanker op zelfstandigen.

De voornaamste doelstelling van het onderzoek is nagaan welke noden er bij zelfstandige patiënten zijn om toch nog in een zo optimaal mogelijk klimaat te kunnen blijven werken.

“Alleen indien wij snel zoveel mogelijk informatie verzamelen, kunnen wij beleidsaanbevelingen doen die de situatie voor zelfstandigen met kanker iets versoepelt,” vertelt Elke Van Hoof, klinisch psycholoog, promotor van het onderzoek én zelfstandige in hoofdberoep. Onder haar vleugels zal Nick Van Campenhout, ook klinisch psycholoog, een doctoraat over het thema uitwerken.

De VUB doet het onderzoek samen met Stichting tegen Kanker en RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). Aangezien er amper van andere internationale onderzoeken bestaan, kan men hier effectief spreken over pionierswerk.

Deelnemers gezocht
De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers aan het onderzoek, die willen getuigen over hun beleving van het ziek-zijn, hun behandeling en de impact hiervan op hun werkleven. “Aangezien de zelfstandigen een hele brede groep vormen, willen wij zoveel mogelijk informatie vergaren naar de beleving van de ziekte. Daarom maken wij geen onderscheid tussen kmo’s, eenmansbedrijven of ondernemingen waar partners samen een zaak runnen. De enige vereiste die we hebben, is dat het hoofdberoep wel zelfstandig is,” aldus Van Hoof.

Ruim beeld
Daarnaast zullen niet alleen zelfstandigen maar ook andere stakeholders en het werkveld betrokken worden. “Naast de patiënten reiken wij ook de hand naar Unizo en gaan we spreken met huisartsen en andere beroepsorganisaties” legt Elke Van Hoof uit. Op die manier zal een ruim beeld ontstaan van hoe er met de situatie wordt omgegaan, zowel door de patiënt zelf als zijn omgeving.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni