Weinig succes voor steunmaatregelen na aanslagen

© BRUZZ
27/09/2016

Zes maanden na de aanslagen in Brussel hebben 147 ondernemingen een aanvraag bij de Brusselse regering ingediend om een crisiskrediet te verkrijgen. Meer dan de helft van de ondernemingen zijn horecazaken. 137 bedrijven vroegen naar begeleiding, vooral zelfstandigen en KMO’s.

Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) opvroeg bij Brussels minister van Economie Didier Gosuin (DéFI).

Kort na de aanslagen van 22 maart besliste het Brussels Gewest over enkele crisismaatregelen. De economie heeft immers flink geleden onder de terreurdreiging en de “lockdown” van Brussel in november. Vooral kleine bedrijven en zelfstandigen kwamen in de problemen, omdat zij minder reserves hebben en dus meer nood hadden aan een overbruggingskrediet.

De Brusselse regering biedt twee mogelijkheden aan getroffen bedrijven: ze kunnen advies en begeleiding krijgen, en ze kunnen een crisiskrediet en waarborg aanvragen.

Uit de cijfers die Goeman opvroeg valt op dat het enthousiasme van Brusselse bedrijven voor die steunmaatregelen eerder beperkt is: amper 147 ondernemingen hebben een crisiskrediet aangevraagd, en tot nu toe kregen 33 onder hen een krediet. 55 procent onder hen zijn horecazaken. De regering keerde 2,1 miljoen euro aan leningen uit en 1,4 miljoen euro aan waarborgen.

217 ondernemingen namen contact op met de cel voor economische heropleving, 137 onder hen dienden officieel een aanvraag tot begeleiding in. De meesten daarvan zijn nog in behandeling. Zowat alle aanvragen kwamen van bedrijven met minder dan 6 werknemers (76 procent) en zelfstandigen (23 procent). Het zijn vooral handelszaken (42%), horecazaken (26%) en hotels (10%) die zo’n verzoek indienden.

Goeman vraagt zich af waarom er zo weinig vraag naar de steunmaatregelen is. “Er waren nochtans vele doemscenario’s en een regen aan faillissementen voorspeld. Hebben de bedrijven zich dan sneller herpakt? Of waren de bedrijven onvoldoende op de hoogte van deze maatregelen? Was de drempel te hoog?”, aldus het parlementslid. Ze zal minister Gosuin verder ondervragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni