© ID Maitrise

Weyts: 'indien boete, nieuw belangenconflict'

© Belga
22/04/2017

De Vlaamse regering behoudt zich het recht voor om vanaf de eerste kennisgeving van een overtreding van de nieuwe geluidsnormen, een nieuw belangenconflict in te roepen Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten in de marge van zijn bezoek aan Brussels-Airport, tijdens de tweede Luchtvaartdag. Donderdag gaf de Brusselse regering nog aan wel al boetes te zullen uitschrijven, maar die nog niet te innen.

Uitgerekend zaterdag loopt het tweede belangenconflict in verband met de Brusselse geluidsnormen af. Donderdag besliste de Brusselse regering om de strengere geluidsnormen vanaf zaterdag toe te passen, maar de inning van de boetes zou wegens procedure-redenen nog anderhalf tot twee jaar kunnen duren. Die tijd moet de ruimte bieden om tot een structurele oplossing te komen.

Minister Weyts zegt tevreden te zijn met dit signaal van de Brusselse regering de kwestie niet zo hard te willen spelen en open te staan voor dialoog.

"Wij staan ook open voor dialoog. De Vlaamse regering behoudt zich echter het recht voor om een belangenconflict in te roepen vanaf het moment dat de eerste kennisgeving van een inbreuk in de bus valt van een luchtvaartbedrijf. Vanaf dat moment moeten de bedrijven die boete provisioneren en gaan zich dan grote zorgen maken. Vanaf dat moment is de Vlaamse regering genoodzaakt om het belangenconflict in te roepen: we kunnen de jobs van Vlamingen én Franstaligen niet op het spel laten zetten."

Uitschrijven of niet?
Volgens Jeroen Tiebout, woordvoerder van minister Weyts, is dat logisch. "Als de luchtvaartmaatschappijen een boete in hun bus krijgen, moeten ze daarvoor een reserve aanleggen in hun boekhouding, of die boete er nu komt of niet." Om dat te vermijden wil de Vlaamse regering desnoods een belangenconflict inroepen. Op welke juridische basis dat zou zijn, kon hij niet kwijt aan BRUZZ.

Anders gezegd: ook de brief met de boete zonder de overschrijving is voldoende voor een belangenconflict. Terwijl de Brusselse regering donderdag aankondigde net dat te willen doen: boetes opleggen, maar ze (nog) niet innen.

Of de Brusselse regering die boetes nu zal uitschrijven of niet, is nog onduidelijk. Vorige donderdag liet Vanhengel alvast weten dat die beslissing niet meteen hoeft te vallen. "Voordat de boetes zijn uitgeschreven, heb je al zes maanden tijd nodig om te weten of je ze gaat uitschrijven of niet", zei Vanhengel. "Dus: we hebben nog wel wat tijd."

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Brusselse geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni