Winterberoepen (1): de etalageschilder

Lore Quintelier
© BRUZZ
13/12/2016
Ook in:
nl fr

Elke handelaar die gezien wil worden doet elke decembermaand extra zijn best om origineel uit de hoek te komen. Het zijn vooral de bruine kroegen en beenhouwers die nog steevast kiezen voor een paar blinkende kerstballen of een te dikke kerstman op hun raam. Jean Belli (47) is één van de creatievelingen die elk jaar het beste van zichzelf uit zijn penseel puurt. “Elke kerstperiode schilder ik een honderdtal etalages vol, en dat al meer dan 20 jaar lang.”

Jean begon ermee als student, en zit zo al meer dan twintig jaar in de stiel. “Het begon als een bijverdienste. Ik was gestopt met school en kreeg alleen maar te horen wat ik wel en niet moest doen. Ik wilde iets ondernemen voor mezelf, heb mijn slaapkamerraam beschilderd en ben met een foto ervan naar een bakker gestapt.”

En zo geschiedde. Tot vandaag is het nog steeds een bijverdienste voor Jean. Doorheen het jaar werkt hij als muzikant, hij speelt tuba en trombone. “Eigenlijk komt het perfect uit: als de festivals en optredens wat gaan liggen, kan ik mijn ding doen met het schilderen.” Het hoogseizoen is eindejaar, want met thema’s als Sinterklaas of Valentijn of godbetert Halloween wordt er veel minder vaak geschilderd.

Noorden van Brussel
Veel winkels kiezen al voor moderne stickervellen, maar Jean heeft het gevoel dat de beschilderde etalages nog altijd hot zijn in Brussel. “Vooral in het noorden van Brussel is het nog populair om te kiezen voor een raamschildering. In Jette, Ganshoren en Molenbeek, daar kom ik het vaakst”, zegt Jean Belli.

Het is dan ook geen toeval dat we Jean vlakbij de begraafplaats van Molenbeek treffen. Daar heeft hij vorige week nog de etalage van café Le Président voorzien van herfstbladeren, druiventrossen en nieuwjaarswensen. Meteen ook de aanleiding voor de autogarage vijftig meter verder, om Jean ook te boeken. “Zo gaat dat vaak. Ze zien mij bezig en spreken mij aan, en het jaar erop krijg ik weer telefoon. Ik hou dan ook een strakke planning bij, in november begin ik eraan.”

Een planning is dan ook nodig: Jean kan tot vijf uur lang aan een etalage werken. “Het hangt af van de grootte van de etalage, van wat ik moet schilderen, en ook van het weer. Als het regent kan het ontzettend moeilijk zijn om iets op het raam te krijgen”.

Klassiek
Van veel artistieke vrijheid is er geen sprake: de thema’s zijn klassiek in de kerstperiode. Klanten die hem al jaren kennen geven Jean carte blanche. Nieuwe klanten laat hij kiezen uit een boek vol met foto’s van etalages die hij al beschilderd heeft. “Nooit schilder ik twee keer hetzelfde, ik varieer vooral in stijl. De ene wil het wat cartoonesk, de andere houdt het liever eenvoudig. Echt gekke dingen vragen ze mij nooit: zaakvoerders houden het graag klassiek, zodat ze er niet op aangesproken kunnen worden”.

“Vandaag wordt het iets sobers: een paar kerstballen op ooghoogte en nieuwjaarswensen op de deur”. Al let Jean wel op de details. “Geen paarse kerstballen hier in Molenbeek, dat zou de fans van RWDM wel eens voor de borst kunnen stoten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni