gevangenis rgb 300dpi

Zestigtal extremisten kunnen dit jaar vrijkomen

© Belga
18/02/2017

Liefst 57 moslimextremisten kunnen dit jaar vrijkomen uit de gevangenis. Dat blijkt uit een vertrouwelijke lijst van geradicaliseerde veroordeelden, schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. Negen van hen mogen sowieso vertrekken, 48 anderen kunnen vervroegd vrijkomen. Het merendeel van de terreurgevangen zit trouwens vast in een gewone cel, schrijft De Tijd. Slechts 1 op de 7 zit in een deradicaliseringscel.

Kanshebbers op een vervroegde vrijlating zijn onder anderen Shariah4Belgium-leider Fouad Belkacem en Omar Damache, de logistieke steun en toeverlaat van topterrorist Abdelhamid Abaaoud.

In sommige gevallen zal de strafuitvoeringsrechtbank de vraag naar voorwaardelijke invrijheidstelling niet meteen honoreren. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie al getracht heeft te ontsnappen.

Gangsters, verkrachters en moordenaars
De inperking van de vervroegde vrijlating die justitieminister Koen Geens voor terroristen beoogt, maakt voor veel geradicaliseerde veroordeelden geen enkel verschil. Meer dan een derde van alle gevangenen op de lijst blijkt vast te zitten voor heel andere feiten. Het zijn gangsters, verkrachters en moordenaars die pas achter de tralies trouw hebben gezworen aan de jihad.

In de Belgische gevangenissen zitten momenteel 163 "terro-gedetineerden", blijkt uit een antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Van die 163 zitten er 23 in een deradicaliseringsafdeling, of ruim 1 op de 7. "Het is helemaal niet de bedoeling dat elke gedetineerde met tekenen van extremistisch gedachtegoed terechtkomt in deradicaliseringscellen", meldt het kabinet-Geens. Er bestaat een getrapt systeem. Enkel gedetineerden die mogelijk andere gedetineerden kunnen "besmetten", worden in zo'n cel geplaatst.

Door onder meer informatie-uitwisseling tussen de betrokken diensten is het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen "bij machte om relatief betrouwbare inschattingen te maken van de mate waarin en de wijze waarop radicaliseringstendensen zich in de gevangenissen manifesteren en of er al dan niet besmettingsgevaar is", aldus nog het kabinet.

Op basis van die info worden gedetineerden geplaatst in of reguliere gevangenissen, of "satellietgevangenissen" of deradicaliseringsafdelingen. Dat laatste gebeurt enkel als "de dreiging te reëel is of als er tekenen zijn dat medegedetineerden actief gerekruteerd worden".

Ook laat Geens weten dat zeker een 170-tal gevangenismedewerkers een radicaliseringsopleiding heeft gevolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni