Zone 30 in tuinwijk Le Logis laat op zich wachten

© BRUZZ
22/08/2017

De invoering van een zone 30 in de tuinwijk Le Logis in Watermaal-Bosvoorde vordert maar moeizaam. Dat komt omdat de gemeente verkeersdrempels wil plaatsen, maar daarbij strikte richtlijnen moet hanteren in de geklasseerde wijk. Daarnaast klaagt de gemeente ook over ‘tegenstrijdige richtlijnen’ vanuit het Gewest, waardoor het een subsidie misloopt.

De gemeente Watermaal-Bosvoorde wil, net zoals dat al het geval is in de tuinwijk Floréal, ook in de tuinwijk Le Logis een zone 30 invoeren. Daarvoor wil het ook snelheidsheuvels plaatsen. Maar aangezien die wijken volledig geklasseerd zijn, moet de gemeente rekening houden met strenge voorwaarden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

Een van die voorwaarden voor de wijk Floréal was dat de verkeersdrempels aangelegd zouden worden met kasseien, om het karakter van de wijk te behouden. Toen de gemeente ook voor de wijk Le Logis een vergunning aanvroeg en die ook kreeg, ging het op dezelfde manier te werk als in Floréal.

“We hebben er sindsdien al enkele snelheidsheuvels aangelegd, maar dat is een zware financiële kost”, vertelt plaatselijk schepen van Mobiliteit Tristan Roberti (Ecolo) in Le Soir. “Daarom leggen we er elk jaar een paar aan, in de hoop om in 2018 eindelijk de zone 30 te kunnen invoeren.”

Subsidie valt in het water
De gemeente kreeg echter nieuwe moed toen staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) in 2016 besliste om een subsidie toe te kennen aan gemeenten die een zone 30 willen invoeren. Aangezien de gemeente al over een vergunning beschikte voor de nodige werken, zou dat het proces danig moeten versnellen.

“Maar twee maand later kregen we het antwoord dat onze aanvraag niet conform was: de materialen die we gebruiken worden niet toegelaten door het Gewest”, aldus Roberti. Nochtans zijn het net die materialen die worden opgelegd door de gewestelijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

De gemeente zegt dus dat het twee verschillende richtlijnen van het Gewest opgelegd krijgt. Gevraagd naar een reactie, zegt minister-president Vervoort (PS) aan Le Soir dat het aan de staatssecretaris is om “haar reglement te herzien om zo een uitzondering te voorzien voor geklasseerde wijken.”

'Administratie beslist'
Maar het kabinet van staatssecretaris Debaets nuanceert dat verhaal tegenover BRUZZ. “De staatssecretaris en de bevoegde minister van Openbare Werken (Pascal Smet, red.) volgen enkel het advies van de administratie om te beslissen of ze de subsidie toekennen of niet. In dit dossier waren er te veel opmerkingen, waardoor beslist werd om aan dit project geen subsidie toe te kennen”, klinkt het.

Volgens Debaets vormde niet zozeer de klassering van de wijk een obstakel, maar wel een reeks andere elementen zoals de gebrekkige voorzieningen voor blinden en slechtzienden.

Toch kan de gemeente Watermaal-Bosvoorde het project gewoon verderzetten, maar dan zonder de extra subsidie, benadrukt het kabinet-Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni