Schilderij van 80 miljoen blijft in Sterrebeekse kerk ondanks interesse Louvre

© brusselnieuws.be
17/11/2015

‘De Dood van de Heilige Maagd’ van Nicolas Poussin, vaak de Franse Rubens genoemd, is een 17de-eeuws classicistisch schilderij dat in de Sint-Pancratiuskerk van Sterrebeek hangt. Het Parijse Musée du Louvre wil het graag kopen, maar de kerkfabriek wil het kunstwerk niet van de hand doen. Ook al is het 80 miljoen euro waard.

Het Louvre maakte zijn interesse kenbaar nadat het museum ‘De Dood van de Heilige Maagd’ te leen had gekregen voor de tentoonstelling ‘Poussin en God’. Die expositie trok maar liefst 130.000 mensen. “Ik kan iedereen verzekeren dat ‘De Dood van de Heilige Maagd’ in Sterrebeek blijft hangen, want het is nu deel van ons patrimonium”, weet kerkfabriek-secretaris Louis Smeets onze redactie te vertellen.

Philippe de Champaigne
Het kunstwerk kwam per toeval in de Sint-Pancratiuskerk terecht. Het werd gemaakt in de 17de eeuw, werd in beslag genomen tijdens de Franse Revolutie en belandde uiteindelijk in 1802 in Brussel. Dat het schilderij in deze stad terecht kwam is overigens niet geheel onverklaarbaar, want volgens Poussinkenner Jos Nijs had Poussin een sterke vriendschapsband met Brussels kunstschilder Philippe de Champaigne.

In Brussel werd het slecht gerestaureerd en zelfs verwaarloosd. 18 jaar later werd het aan de Sterrebeekse kerk geschonken, terwijl er in Frankrijk jarenlang naar werd gezocht. Na behoorlijk veel restauratiewerk bleek dat het om het laatste overgebleven jeugdwerk van Nicolas Poussin gaat.

350-jarige dood
Zondag 22 november vindt, naar aanleiding van de 350-jarige dood van Poussin, een tentoonstelling met rondleiding plaats in Sterrebeek waarbij het fameuze schilderij kan bewonderd worden. “We mogen uitermate trots zijn dat er in ons Sterrebeek zo’n belangrijk schilderij hangt”, zegt cultuurschepen Ingrid Holemans (Open VLD) in Het Laatste Nieuws. “Daarom zetten we zondag de deuren voor iedereen open”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni