© Elke Van Oost

‘Crèches die langer open zijn, maken veel verschil voor werkende ouders’

Mathias Declercq
© BRUZZ
05/09/2017

Voor ouders die in shiften werken of gewoon lange dagen kloppen, is een Brusselse crèche met flexibele openingsuren vinden een heel lastige opdracht. Ze bestaan immers amper. “Nochtans zou een halfuurtje extra zowel op financieel vlak als voor onze gemoedsrust heel veel betekenen,” zegt Fleur (35) uit Molenbeek. Ze kan niet anders dan een nanny inhuren, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

De Brusselse crèches houden er haast zonder uitzondering traditioneel strikte openingsuren op na. Van de 118 Nederlandstalige crèches in Brussel bieden er amper twee kinderdagverblijven en één officiële onthaalouder opvang voor 7 uur ’s ochtends. Slechts vijf crèches bieden nog opvang na 18.30 uur.

Dat konden ook Fleur (35) en haar partner ondervinden toen ze op zoek gingen naar een crèche voor hun twee peuters. Het koppel uit Molenbeek vond dicht bij huis de ideale crèche, ware het niet dat die zoals bijna alle andere de deuren om 18 uur sluit. “Ik werk bij een internationaal bedrijf en mijn partner is zelfstandige,” vertelt Fleur. “Het is bij ons allebei inherent aan onze job dat we vaak ’s avonds nog professionele verplichtingen hebben. Vaak zijn dat onvoorziene vergaderingen, maar ook als dat niet het geval is, is het niet evident om in volle spits op tijd aan de crèche in Brussel te geraken. En voor elk kwartier dat je te laat bent aan de crèche, betaal je ook nog eens bij.”

De dagelijkse rush naar de crèche vormt daardoor een extra bron van stress voor Fleur, die met een pas aangekochte woonst, twee jonge kinderen en een promotie op het werk al heel wat hooi op haar vork heeft. “Natuurlijk heb ik overwogen om deeltijds te gaan werken na de geboorte van mijn kinderen. Maar dat is geen optie in de sector waarin ik werk, en ik doe mijn job zó graag dat ik mijn kansen niet wil hypothekeren. Daarom zouden iets langere openingsuren bij crèches al een wereld van verschil kunnen maken. Dat betekent niet dat we daar elke dag gebruik van zouden maken. Ik zou nooit mijn kinderen elke dag tot na 19 uur in de crèche laten zitten, daarvoor zijn onze momenten samen me veel te dierbaar. Maar het zou mijn gemoedsrust heel veel deugd doen als we weten dat het kán als het nodig is,” zegt Fleur.

Twee van de vijf kinderdagverblijven in Brussel die er wel flexibelere openingsuren op nahouden, zijn de VUB-crèches in Jette en Elsene. Die geven dan wel voorrang aan personeel dat verbonden is aan het UZ Brussel in Jette en aan de universiteit, toch krijgen ze ook veel aanvragen van ouders daarbuiten. “Helaas moeten we voor elk kind dat we een plaats kunnen gunnen, drie à vier gezinnen teleurstellen,” zegt diensthoofd Frieda Fiers.

Rekening loopt op
En dus moeten ouders zoals Fleur en haar partner op zoek naar een andere oplossing. “We hebben nu een nanny die twee keer per week onze kinderen uit de crèche haalt om 17 uur en daarna tot 19.30 uur bij ons thuis blijft.” Daardoor loopt de rekening wel hoog op voor Fleur en haar partner. “Als je de kostprijs van de crèche en de nanny voor twee kinderen optelt, kom je aan een serieus bedrag,” klinkt het.

Flexibelere openingsuren van de Brusselse crèches zouden jonge ouders niet alleen financiële kopzorgen besparen, maar ook een positieve impact kunnen hebben op de gemoedsrust binnen het gezin, redeneert Fleur. “Het is nooit leuk om je kinderen als laatste op te halen uit de crèche, maar wij kunnen heus niet de enige ouders zijn die last ondervinden van de dagelijkse rush naar de crèche.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni